Енергийното министерство не смята, че незаконното копаене на въглища е причина за "Рудничар"

8625
Енергийното министерство не смята, че незаконното копаене на въглища е причина за "Рудничар"

Незаконният добив на въглища не е причината за свлачището в "Рудничар". Това каза зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков на брифинг във връзка със свлачището, което засегна три къщи в пернишкия квартал, предаде Агенция "Фокус".

„Експерти от Министерството на енергетиката ми дадоха информация, според която категорично се доказва, че незаконният добив не е причината за свличането на такова голямо количество земна маса, какво виждаме там, на място”, заяви той. Зам.-министър Станков съобщи още, че една от версиите, по които експертите работят, е че свлачището е причинено от наличието на подземни води в земните недра в района на свлачището.

Вбесени жители на "Рудничар" искат възмездие заради хора-къртици

Чуваме ги в банята, чуваме ги в тоалетната, те са като плъхове. Имам чувството, че някой ден ще влязат при мен да ми кажат добро утро. ...

По думите му, това по никакъв начин не означава, че Министерство на енергетиката се опитва да прехвърли отговорността на някой друг. "Напротив, знаете, че при нас са експертите, които конкретно се занимават с такъв тип казуси. Ние сме ангажирали всички експерти и те работят активно по случая", увери зам.-министър Станков.

Той припомни, че това не е първият случай в квартала на такъв тип разцепване на къщи. "Нашето желание е да осъществим една работна среща с всички министерства, които ще бъдат засегнати, на която ще предложим конкретни текстове за криминализиране на дейността по незаконен добив на подземни богатство", съобщи той. На срещата са поканени представители от Министерството на енергетиката, на правосъдието, МВР, Министерски съвет и прокуратурата. Санкциите, които предлагат от Министерството на енергетиката са свързани с парични санкции и затвор за всеки, който добива преработва, транспортира или управлява предприятие, което се занивама с дейности на незаконен добив на природни богатства.

Същевременно икономическият министър Божидар Лукарски обеща средства за укрепване на свлачището в "Рудничар". Средствата ще дойдат по проект за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване производствената дейност във въгледобива на „Мини Перник“ ЕАД, чийто принципал е Министерство на икономиката. По проекта за тази година са отпуснати 683 хил. лв., но за други дейности, а укрепването на пострадалия район е било предвидено за следващата година. Сега по разпореждане на министъра парите ще се пренасочат за свлачищния терен в кв. "Рудничар". Министър Лукарски уточни, че средствата ще бъдат за обследване на района и  укрепване на земните маси, така че да няма по-тежки последици за населението.

Според ликвидаторите на дружеството „Мини Перник“ ЕАД закритите галерии на мините са напълно обезопасени и до тях няма достъп на външни лица. Проблемът обаче е нерегламентирания добив на повърхността, контролът върху който е извън компетенциите на икономическото ведомство.

Обявиха бедствено положение в пернишкия квартал "Рудничар"

Три къщи пропаднаха в изкопани под тях незаконни рудници за добив на въглища в пернишкия квартал "Рудничар". Едната от сградите е обя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com