Енергийното министерство увери перничани, че слага край на копаенето на въглища

1935
Енергийното министерство увери перничани, че слага край на копаенето на въглища
Снимка: Getty Images / Guliver

„Започваме процес по рекултивация на площ „Гладно поле“ в град Перник, така че да бъде създаден устойчив и облагороден терен“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с представители от инициативния комитет на Перник. Перничани отдавна искат решение, тъй като заради копаенето на въглища в региона има много повреди по жилищни сгради.

Днес (1 април) в Министерството на енергетиката (МЕ) е постъпило заявление от фирмата - титуляр за прекратяване на добивните дейности в площ „Гладно поле“ и обявяване на искането за удължаване срока на концесията за нищожно. За този участък бе сключен концесионен договор на 12.05.2005 г., който е изтекъл през месец май 2015 г. и енергийното ведомство няма да удължи срока му.

В Перник не издържаха, излязоха на протест заради копаенето на въглища

Протест в Перник заради т.нар. хора-къртици. Вбесени жители от три квартала се събраха с кирки и каски пред сградата на Община Перник, ...

В рамките на срещата заместник-министър Станков представи изготвените от министерството законодателни промени в Наказателния кодекс, които целят да инкриминират незаконния добив на подземни богатства у нас. По неговите думи при установяване на незаконен добив на подземни богатства нарушителите могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

За една година екипите на Министерството на енергетиката са направени повече от 10 извънредни проверки в Пернишка област и са иззети над 60 тона въглища. Заместник-министър Станков увери гражданите, че спонтанните проверки на място, с цел минимизиране на незаконния добив на природни богатства, ще продължат както в Перник, така и на територията на цялата страна.

По думите му заявлението на фирмата-титуляр за присъединяването на другия участък - "Стара Тева", към концесионната площ на Пернишки въглищен басейн, не е одобрено от страна на МЕ поради липса на правно основание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com