В Перник не издържаха, излязоха на протест заради копаенето на въглища

4439
В Перник не издържаха, излязоха на протест заради копаенето на въглища
Снимка: Getty Images

Протест в Перник заради т.нар. хора-къртици. Вбесени жители от три квартала се събраха с кирки и каски пред сградата на Община Перник, за да бъде решен проблемът с незаконното копаене на въглища по стари шахти, с което земята пропада.

Един от най-засегнатите квартали е „Рудничар”. Там преди време цели три къщи се срутиха заради незаконно копаене на въглища буквално под краката на хората.

Добивът в "Мини Марица-изток" може да предизвика опасни срутвания

До 2019 г. "Мини Марица-изток" трябва да ограничи добива на въглища до 27 млн. тона. В противен случай има опасност от срутвания, които...

Проблемите са два – незаконният добив от физически лица и законният, от концесия. Толкова години не стана ясно кой копае в рудниците на 40 км от енергийното министерство, възмути се протестиращи жена, която определи ситуацията така – организирана престъпна група с милиони левове печалба. Концесията на фирма „Рекорд” е изтекла и доколкото знаем, тя не работи на територията на Перник, добавиха от областната управа.

Не се знае сега кой копае, кой какво прави, оплака се един от протестиращите пред Нова телевизия. Той дори говори за багери, които са копали на 100 метра от къщата му за въглища. Неизвестен извършител ли, г-н Ковачки ли, добави друг протестиращ на въпрос кой копае.

Навсякъде има роми, които копаят, навсякъде има незаконен добив, констатираха от областната управа. Били сезирани всички институции, МВР работело дори събота и неделя. На въпрос какво се прави, стана ясно, че се действа по закон – пишат се протоколи, конфискуват се въглища и се задържат нарушители за 24 часа, след което се пускат.

Отговорът на държавата

Спряха цех за дървени въглища в Красново заради лош въздух

След дълги протести затвориха цеха за производство на дървени въглища в хисарското село Красново, предаде БГНЕС. Месеци наред населени...

Инкриминирането е решението на проблема, категоричен беше зам.-енергийният министър Жечо Станков. Той иска 4 години затвор и глоби - 50-100 хил. лева, като ако се говори за много лица с машини да се влиза в затвора в 6 години. 10 години пък да се лежи при организирана престъпна група.

На въпрос кога ще се промени така законът, отговорът беше "в най-скоро време". Станков потвърди, че няма дадени концесии на територията, която създава главоболия в Перник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com