X
 
 

Площадката с италианските отпадъци в Плевен е проверявана 5 пъти, но не са открити нарушения

1650 1
Площадката с италианските отпадъци в Плевен е проверявана 5 пъти, но не са открити нарушения
Снимка: Getty Images
Плевенската РИОСВ през миналата година е проверявала пет пъти площадката на фирма „Феникс Плевен“ ЕООД и дейността на дружеството. Последните три проверки – на 9 октомври, на 28 ноември и на 19 декември, са били съвместно с Икономическа полиция. При тези проверки е констатирано, че се изпълняват заложените в регистрационния документ дейности по сортиране и рециклиране на неопасни отпадъци.

Това съобщи днес екоинспекцията на своя интернет сайт по повод образуваното от прокуратурата досъдебно производство за начина, по който са доставени и се съхраняват 9000 тона отпадъци, внесени от Италия.

9000 тона "вносен" боклук в Плевен са пристигнали по море, Италия ще каже дали е замесена мафията

Откритите преди два дена в Плевен 9000 тона "вносен" боклук са пристигнали в България по море, а не с влакови композиции. Все още не е ...

Според информацията на РИОСВ „Феникс Плевен” ЕООД има издаден регистрационен документ съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците за извършване на дейности по третиране на неопасни отпадъци на площадка в индустриална зона на областния град на територията на бившия завод МИР. На фирмата не е разрешено да изгаря отпадъци. При извършените от екоинспекцията проверки било установено че италианският боклук се съхранява в границите на площадката на дружеството, която е оградена, с пропусквателен пункт и с положена трайна настилка. Обособени били участъци за съхранение на приетите отпадъци.
Количествата съхранявани и третирани на площадката отпадъци не надвишавали разрешените в издадения от РИОСВ – Плевен регистрационен документ за извършване на дейности по третиране на отпадъци. Сортирането на отпадъците се извършвало в закрито помещение. Част от боклуците били балирани, което ги предпазвало от разпиляване при транспортиране.

„За отпадъците са представени всички изискуеми по законодателство документи и се води съответната отчетност. На площадката се осъществяват дейности по сортиране и рециклиране на отпадъци от внос и местни такива в количества, съгласно издадените разрешителни. Не се предвижда депониране на отпадъците, тъй като те са изцяло рециклируем материал, който се влага като суровина за последваща обработка“, пише още на интернет сайта на РИОСВ Плевен.

Екоинспекцията предоставила на компетентните органи цялата налична информация за дейността на дружеството и оказва съдействие за изясняване на случая.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Новини или Novini - картината на печата за 20 януари
Новини или Novini - картината на печата за 20 януари

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 20 януари, понеделник. Вестник...