Ако Кирил Петков и Асен Василев направят партия, да внимават с бързата слава

8783
Ако Кирил Петков и Асен Василев направят партия, да внимават с бързата слава
Снимка: БГНЕС

"Видно, Кирил Петков и Асен Василев ще правят партия - окрилени от бързо спечелената популярност. Самият аз често им отдавам дължимото за стореното, с което разгневиха сериозно Естаблишмънта.

Но… има едно но.

Отдавна наблюдавам политическите процеси и споделям - допускам и с тях - следните съображения:

1. За бързата политическа слава

У нас тинята е толкова дълбока, че само с 1-2 хвърлени камъка образуваш вълна от подкрепа. Това са го правили много политици преди тях.

Спомняте ли Операция “Комар” на Богомил Бонев? Тогава народът беше смазан от авторекета и тази операция беше достатъчна Бонев да стане национален герой - дори песни и стихове му бяха посветили. Само две години по-късно звездата му угасна безславно с освобождаването му като министър.

А всички помним операция “Наглите”, която изстреля до небесата рейтинга на Цветан Цветанов - дори за кандидат-президент почнаха да го спрягат, докато внезапно придоби славата на апартаменто-маниак.

Това го пиша не защото има личностен паралел между горните и двамата служебни министри, а да подчертая колко преходна е “световната слава”, когато се дължи на 1-2 дела, а не е част от управленска философия със стабилна , колективна и постоянна политическа подкрепа", заяви икономистът Евгений Кънев с публикация в социалните мрежи. И продължи:

2. За вярата в собствената самодостатъчност

Иван Бакалов с прогноза за партия около Кирил Петков и нейния резултат

"Като се появи нова партия на служебните министри, гласовете анти-ГЕРБ ще се разделят на 5 партии в парламента. Да не си помисли някой,...

Така се случи, че бях свидетел на неуспешните опити за коалиция между току-що сформираната Да, България и ДСБ в началото на 2017 г, завършили с липсата на нормално представителство на гражданите в парламента за цели 4 години - от което България понесе невероятни щети.

Тогава аргументите за безсмислието на такава коалиция беше увереността на ДАБГ, че при толкова бързо набираща популярност са сигурни участници в следващия парламент. И че ако нейните членове искаха коалиция, щяха просто да гласуват за ДСБ, а не да основават партия.

И тогава имаше мега популярна личност като Кристиян Таков. И тогава имаше фурор за основаване на такава партия - препълнена зала в мразовит януарски ден. Но и тогава предстояха парламентарни избори само след 2 месеца.

Пиша всичко това, за да кажа на новите политически звезди, че шансът да направят самостоятелна партия и да влязат сами в парламента след два месеца е нулев. Защото нямат ресурсите, ореола и медиите зад Царя; защото нямат времето да развият елементарни изборни структури, екипи, организация; защото Статуквото ще работи на пълни обороти срещу тях и т.н.

Но със собствена партия сега могат да нанесат подобен удар върху демократичната общност, както, уви, се случи през 2017 г, макар все някакво парламентарно присъствие ще има. Мисля че и Данчо М спомена именно това в парламента, т.е Статуквото ще работи именно за този сценарий.

Кирил Петков: Имаме още 2 седмици, дотогава говоря само като министър

Предвиждаме още две седмици в работата си, така че в следващите две седмици ще говоря само в качеството си на служебен министър, експер...

3. За интересите на България

Ако направят все пак партия след дни - нека тя да влезе в Коалицията ДБ.

Ако не я направят - нека се включат в ДБ - а ДБ да поеме ангажимент за тяхната номинация за министри в следващ редовен кабинет с нейните гласове.

Разбира се: само ако интересите на България са най-важни.

Тестът предстои."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика