Анализ: Шпионският скандал замъглява картината, а не я осветлява

2416
Анализ: Шпионският скандал замъглява картината, а не я осветлява
Снимка: Getty Images/Guliver

Самият жанр „шпионски скандал“ е понятие, което замъглява картината, отколкото да я осветлява. Това заяви политологът Антоний Гълъбов пред БНТ за последиците от шпионския скандал.

По думите му проблемът е с български служители и никой не си прави илюзии, че Руската федерация има своите интереси и ще ги преследва постоянно. През последните месеци много ясно било заявено, че Руската федерация щяла да изгражда отношенията си с България единствено и само на основата на собствения си интерес.

След шпионския скандал: Да се направи одит на Министерство на отбраната и да покажем, че правилно охраняваме информация

„България е НАТО. Ние участваме там равноправно с всички държави и никой не може да каже, че България е по-малко надежден партньо...

„Ние нямаме работа със самата Руска федерация. Ние имаме проблем с висши позиции в България и в това отношение е изключително важно разследването да достигне до категорични изводи и това да е пореден повод да се преосмисли кадровият подбор, начинът на контрол и цялостната политика за сигурност на информация, защото ние сме част от Алианса вече 17 години. Ние трябваше да имам едно цяло ново поколение от офицери по сигурността, които не са толкова склонни да повтарят старите модели на съветските школи“, категоричен бе Гълъбов.

Той се надява България да разчита на партньорите си от НАТО за изграждането на системите за сигурност, но и за формирането на кадри.

Гълъбов посочи, че имаме проблеми с опазването на секретна информация, която зависи именно от човешкия фактор. Възможно е, тъй като има повишаване на напрежението на Черноморския район, възможно е това да е направено сега, за да бъде предотвратена възможна неща, предполага политологът, който не смята, че е търсен конкретен политически ефект.

Той предупреди, че страната ни подценява развитието на корупционните мрежи. Ако имаме високопоставени служители, лично аз не вярвам в тяхната любов, а става въпрос за зависими и подкупни хора, посочи Антоний Гълъбов.

Съдът остави в ареста петимата задържани за шпионаж в полза на Русия

Рано тази сутрин съдът остави за постоянно в ареста и петимата задържани за шпионаж в полза на Москва. Заседанието продължи до 5:00 час...

Според него трябва да има реакция от президента Румен Радев.

Според журналисти Валерий Тодоров шпионският скандал е поредната криза в българските отношения и винаги в такава ситуация е трeвожна мярката доколко е адекватна на ситуацията. Той се надява, че с убедителните доказателства на прокуратурата ще се разсее усещането на движението на политическата конюнктура.

Според Тодоров е важно да бъде зададен въпросът дали Русия ни е враг или не. Дано този шпионски скандал не прилична на изгонване на духа на русофилството, което е много силно в България. Би било нелепо, ако изхабим енергия в тази посока, изтъкна журналистът.

По думите му България става център на интереса на разузнавателните служби. Начинът, по който се работи с партньорите се определя и степента на доверие, каза още Валерий Тодоров.

Републиканци за България осъжда членовете на разкритата и неутрализирана шпионска група в Министерство на отбраната

Републиканци за България осъжда членовете на разкритата и неутрализирана шпионска група в Министерство на отбраната Ето какво гласи пр...

Той смята, че няма да има особена промяна в доверието на партньорите ни от Алианса. Трябва първо да се огледат системите за сигурност и след това може би ще излезем от подценяването на кадрите, допълни журналистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика