Ананиев се оправдава: С премиера не сме лъгали никого

2815
Ананиев се оправдава: С премиера не сме лъгали никого
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна в отговор на декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова, в която тя попита защо премиерът Бойко Борисов е излъгал медицинските сестри.

"86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях, отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика и отчетността, че на тримесечие се дават тези отчети.

Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. За това е. Основно е за това. Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да предоставя средства само по законов ред.

Когато отпуснахме първите 30 млн. лв, ние достигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване. Понеже протестът продължи да се провежда, Министерският съвет взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри и бързо решение взе, като предостави допълнително до 50 млн. лв.", каза Ананиев.

Министърът поясни, че причината за това е, че е трябвало да се събере информация от лечебните заведения. "И да видим дали сме стигнали до тавана, максималният размер, който законно можем да ги предоставим. Тогава се установи, че тези 6 млн. лв. са единствената възможност да предоставим, щяхме да отидем в ЕК като държавна помощ.

В резултат на това, въпреки че моите колеги от НЗОК, които снощи мисля, че са се изказвали от БЛС, са казали, че няма нищо общо с 50-те млн. лв., които МС беше приел. Това не е така.

Как съвпадат точно тези 50 млн. лв. с тези 50 млн. лв., които правителството прие. Те имат право да го направят и трябваше да го направят, защото както споменах в моето изказване НЗОК има договор с всичките лечебни заведения за болнична помощ и това е инструментът, с който парите могат да отидат до всички.

Нинова: Защо Борисов и Ананиев излъгаха медицинските сестри?

Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри - този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Това...

Ние имаме договори по наредба 3 само със 147 лечебни заведения. Няма как да подкрепим всички медицински сестри в държавата. Това решение е взето съвсем аргументирано и точно от нашите колеги от НЗОК", допълни още министърът на здравеопазването.

Припомняме, че проверка на bTV показа, че обещанието за допълнителен бюджет до 50 милиона лева за заплати на медицинските сестри от април 2019 г. се оказа редактирано от Министерски съвет още месец след официалното решение.

Това провокира депутатите от "БСП за България" да поискат обяснение от Министерството на здравеопазването за необявеното съкращение на средствата от 50 милиона на 6 милиона лева - осем пъти по-малко от първоначално гласуваното от кабинета "Борисов 3".

От bTV, които съобщиха за случая на 2 октомври, са поискали интервю с министър Ананиев, като са получили писмени отговори на въпросите си. "МЗ беше предвидило средствата, които,подчертаваме, в постановлението е записано "до 50 000 000 лв" да бъдат разпределени по Наредба 3 за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Предвид факта, че месец преди това по същата наредба отново с постановление на МС, за областни и общински лечебни заведения бяха разпределени близо 30 000 000 лв., МЗ достигна лимитите, които може да предостави на този вид дейности на болниците. Не е наличен законов механизъм, извън обхвата на Наредба 3, с който министерството да разпределя допълнителни средства, тъй като това противоречи на правилата на ЕС относно държавните помощи", се казва в отговора на Министерството на здравеопазването.

Ананиев призна, че медиците са били излъгани и парите за тях са намалени

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди информацията, че средствата от 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицин...

От кабинета на Кирил Ананиев посочват, че "за да се осигурят допълнителни средтсва за болниците и поради факта, че имаше бюджетни възможности за това, Надзорният съвет на НЗОК взе решение за увеличаване на средствата от резерва в размер на 50 000 000 лв. за повишение на цените на над 120 клинични пътеки. Постигна се съгласие с Българския лекарски съюз и се подписа анекс към рамковия договор за 2018 г., чрез който стана възможна тази промяна". Не е ясно как поскъпването на клиничните пътеки е повлияло върху заплатите на медицинските сестри.

Но протестите за допълнителни доходи на здравните работници продължават и през октомври. Преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов изрази недоволство от министъра на здравеопазването заради поредното напрежение по темата за заплатите на медсестрите: "Вчера съм се карал с Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме, а те не са 50, а са 86 - да се оправдава той къде са".

Хронология на обещанията

Протестите на медицинските сестри стартираха още през месец януари тази година, когато ръководството на болница „Св. Мина“ в Пловдив получи 30 предизвестия за напускане, защото отказа да увеличи заплатите им от 540лв. на 700лв.

Последваха ги колегите им в Козлодуй, както и на тези в Карлово, като последните се тревожеха, че болницата е обречена на фалит заради новите правила на Здравната каса, с които се намаляват плащанията нелимитните дейности в отделенията по „Хемодиализа“ и „Акушерство и гинекология“. През февруари недоволството от ниското възнаграждение на специалистите по здравни грижи продължиха и в други градове, в последствие се насрочи национален протест на 1 март. Точно в навечерието му обаче, с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 30 млн. лева. в предаването „Лице в лице“ по БТВ, министър Ананиев ясно обеща, след 1 юли няма да има сестри с по-ниска заплата от 950лв., но ще има такива с по-висока в зависимост от спецификата на работата, която извършват и пояснява, че и този път парите ще бъдат отпуснати не през Здравната каса, а като субсидия според условията на „Наредба 3“.

БСП пита: Защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.

Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв. Това попита народният представител от ПГ на "Б...

Да, да ама не.

В началото на юли отново започнаха протести на медицински сестри в много градове, които показваха фишовете си за заплата, същите като тези за миналите месеци.

През август една от организаторите на протеста – Мая Илиева беше дисциплинарно уволнена от болница „Токуда“, което още повече засили недоволството на колежките и. Беше обявен нов национален протест на 11 септември, заради който Премиерът се скара на министър Ананиев за 50те милиона. А той на свой ред ни обясни,( само че не това, което обясни през април, нито това, което обясни през февруари) от студиото на „Тази сутрин“:

„Аз ще обясня, разбира се. Тези пари бяха отпуснати от правителството в размер на 36 милиона лева, които отидоха за лечение на заболявания, които са извън задължителното здравно осигуряване, което финансира НЗОК. Тоест това финансиране става от Министерство на здравеопазването – тук са финансирането на спешната помощ, на белодробните болници, на психиатричните болници, на болниците, които се намират във високопланински и труднодостъпни райони. И тези пари са предназначени за лечебните заведения, които изпълняват тези функции.

Отделно НЗОК отвори своя резерв и предостави 50 милиона лева за увеличаване цените на над 120 клинични пътеки. Всички тези пари постъпват в здравната система. Такова увеличение извънредно на този сектор не е имало досега. Междувременно сестрите от Карловската болница излязоха на протест с искане заплатата им да се увеличи на 950лв., а министър Ананиев обеща повече пари за здраве догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

"Каквато ни държавата, такава ни и детската болница": Стойчо Кацаров предложи коя болница да стане детска

Събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

„Да закрием психиатриите“: Д-р Цветеслава Гълъбова за безкъсметието да си с психично болен

Отново 1 е откритият случай на Ковид у нас за денонощие

Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

Прогноза: Полените активизират алергиите тази седмица

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване