Асен Личев: Дефицитът в МОСВ е 10 млн. лв.

4225
Асен Личев: Дефицитът в МОСВ е 10 млн. лв.
Снимка: ПЦ на Президента

Министърът на околната среда и водите Асен Личев представи на първа пресконференция пред медиите приоритетите в работата, политическия си кабинет и финансовото състояние на ведомството.

Зам.-министри са Емилия Тончева, Ренета Колева и Петър Димитров. Гл. секретар на МОСВ е Климентина Денева, началник на кабинета на министъра е г-жа Поля Пенчева и съветник на министъра е Ваня Григорова. На пресконференцията присъства и изп. директор на ИАОС Росица Карамфилова.

Министър Асен Личев обяви следните данни пред журналистите: "Одобреният бюджет на МОСВ е в размер на 64,5 млн. лева. Към днешна дата е с 10 млн. лв. дефицит. Другият финансов източник, на който много разчитах, е ПУДООС с бюджет 70 млн. лв., но го заварвам с дефицит от 24 млн. лв. Като гражданин и аз съм имал усещането за корупция. Когато дойдох в министерството, реших да проверя, дали това е така и документално".

Ще трябва да има екологична оценка на Плана за възстановяване - колко ще го забави това?

Служебният екоминистър Асен Личев отмени предишно решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което е преценено, че ...

"Надявах се директорът на Инспектората в МОСВ да направи оценка на корупционния риск на отделните звена. Изготвянето трябва да се направи въз основа на методика на КПКОНПИ. Знаете откога е гласуван законът за КПКОНПИ, но до този момент такава методика за разкриване на корупционни практики няма!

Въпреки това обърнах внимание, дали има образувани дисциплинарни производства. Не е имало. Имало ли е дадени сигнали до Прокуратурата от министерството? Не е имало", каза още министърът.

По отношение на лошото управление на министерството ще преведа следните примери с липса на основни политически и стратегически документи Асен Личев обяви, че не е завършен и приет Национален план за управление на отпадъците 2021 – 2028 г. Той е на индикативна стойност 1,639 млрд. лв. Не е завършена и приета от страна на Министерския съвет Националната приоритетна рамка за периода 2021 – 2027 г. Не е завършено разработването и одобрението на Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2021 – 2027 г.

"Не са изпълнени ангажименти на държавата по две наказателни процедури, инициирани от ЕК. Едната е за неизпълнение на Р България за закриване и рекултивация на депа с неопасни отпадъци, които не отговарят на изискванията. Другата е, че не са обявени защитени зони за местообитания", посочи министърът.

По думите му други стратегически планови документи, на които цялата държава разчита, са да има вода в следващите шест години и да бъде опазена от наводнения /това са плановете за управление на речни басейни/, до днес планът се движи с шест месеца закъснение.

Нено Димов ли е виновен за източването на язовир "Студена"?

За източването на язовир "Студена" е виновен министърът на околната среда и водите, защото язовирът се източва с месечен график, който ...

"Плановете за управление на риска от наводнение се движат с 18 месеца закъснение. Хоризонтът на тези два плана е от 7 години. Ние вече сме навлезли във времевия отрязък, в който те трябва да са налице" добави служебният екоминистър.

"Утре трябваше да поканим медиите, защото се очакваше да открия Системата за управление на водите в реално време по поречието на река Искър. Не знам, дали този проект ще бъде завършен. Имаше голямо очакване от обществеността. Спомняте си, че миналата година станаха наводнения в северната част на Софийското поле. Ако тази система беше влязла в сила, това можеше да бъде предотвратено", подчерта Личев.

"На входа на министерството бяха монтирани специални ограждения за допуск. Оказа се, че има специална каста от десет ВИП служители, които са влизали от специален вход и са имали специален достъп до бившия министър. Прекратих тази практика, защото не разбирам на какво основание има кастово деление на държавните служители", посочи Личев.

"Докато съм служебен министър, ще работя за изменение на Закона за водите, за да се забрани издаването на разрешително за ВЕЦ-ове във вътрешните реки. Планът за възстановяване и устойчивост на Р България трябва да се преработи", добави той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика