Бареков преглътнал егото си и предложил на Борисов да се заеме със "съдбата" на реактора от "Белене"

2900
Бареков преглътнал егото си и предложил на Борисов да се заеме със "съдбата" на реактора от "Белене"
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Николай Бареков предложил да премиера Бойко Борисов да се заеме със "съдбата" на реактора след решението на арбитража за спрения проект "АЕЦ "Белене".

След апела на премиера в социалните мрежи - нов политик да поеме отговорността за преговорите с Русия и Иран за съдбата на реактора, се свързах с г-н Борисов и предложих да поема отговорността и екипа, който води преговорите, информира създателят на "България без цензура".

Бареков към Юнкер за Brexit: Change or death

Европа има само един път г-н Юнкер - change or death ("промяна или смърт", бел. ред.). Това каза българският евродепутат от групата на ...

Като вземем предвид усложнената международна ситуация и задънената улица пред българското правителство с ядрения реактор за АЕЦ „Белене“, днес направих важна стъпка, заяви Бареков, цитиран от пресслужбата си. Според него преговорите трябва да се водят в четиристранен формат с участието на България, САЩ - като гарант за ядреното споразумение с Техеран, Русия - като производител на оборудването и самият Техеран.

"Имам план, който в най-общи линии представлява "Реактор срещу газ", в който България може да се превърне в голям международен инвеститор в мирната ядрена програма на Техеран срещу ексклузивен междуправителствен договор за износ на ирански газ за Европа и нашата държава", съобщи още евродепутатът.

Бареков казва е, че напълно разбира "безизходицата на нашето правителство и премиер, притиснати от поредица погрешни решения и стъпки от тяхна страна през последните години".

Точно за това предлагам на г-н Борисов да преглътнем егото си на политически опоненти и да работим без драми за бъдещето на България, наша обща Родина. Аз победих егото си и подавам ръка, заявява Бареков и попита: "Има ли отсреща кой да я поеме?"

Капанът, в който падна България

Сигурно сте се питали защо от няколко седмици насам българският премиер като самотен борец за мир, изправен срещу армия от "ястреби"-во...

Бареков припомни „стабилните си позиции в европейските институции - член на Делегацията за връзки на ЕС с Иран и член на Комисията по Енергетика в Европейския парламент“. Според него той е единственият български политик в Европа с необходимите позиции и експертност по темата.

По думите на евродепутата най-конструктивно би било „да подадем ръце и да започнем да действаме, а не да губим ценното време на народа с коментари по фейсбуците ни...“. Известно е, че след санкциите, Иран няма милиардите, за да купува реактори, но има волята да прави взаимноизгоден бизнес с европейските държави, а Русия има нужда от нови проекти, след санкциите заради нахлуването в Крим, заключи Бареков.

Припомняме, че през юни арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева реши руската компания „Атомстройекспорт” да получи от България 550 млн. лв. компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Сега трябва българската страна да реши какво да прави с омплектования вече реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден на трета страна. Една от разглежданите възможности е продажба на Иран, макар и успехът да подобно начинание да се счита за спорен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика