Без кариерни бонуси за членовете на ВСС, решиха депутатите

1162
Без кариерни бонуси за членовете на ВСС, решиха депутатите
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не прие предложението на Патриотичния фронт и БСП членовете на Висшия съдебен съвет да получават кариерни бонуси.

Идеята членовете на ВСС да се връщат в съдебната система на по-висока длъжност след изтичането на мандата им беше отхвърлена с 30 гласа "за", 44 "против" и 52 "въздържал се".

Депутатите работят извънредно заради съдебния закон

Депутатите заседават извънредно днес, за да гледат промените в Закона за съдебната власт на второ четене. Поправките се единствена точ...

Конкретното предложение на патриотите и "червените" беше бивши членове на ВСС да се повишават в йерархията без конкурс при напускане на кадровия орган. Този бонус не беше предвиден в законопроекта за изменение на ЗСВ, внесен от Министерския съвет.

"Това е антиреформа, ако предложението бъде прието", обърна се от трибуната Мартин Димитров от Гражданската квота на Реформаторския блок.

"Бих се опитал леко шеговито да коментирам: ако магистрати от ВКС и ВАС отидат във ВСС, как ще го повишим - ще става ли президент на републиката. Вижда се, че и такива мисли са минавали през главите на някои тук", заяви Димитров.

Той също попита как е възможно двете предложения да са еднакви дума по дума. "Ние смятаме, че източникът на вдъхновение е един и същ", заяви Димитров.

Подателите на сигнали срещу магистрати - задължително и с ЕГН

Подателите на неверни и клеветнически сигнали срещу магистрати - за незаконни доходи, конфликт на интереси, за непочтено поведение, кое...

Текст ът получи подкрепа от БСП и ДПС.

"Заслужават като признание за това, което са свършили да имат възможност да бъдат отличени с една степен по-високо. Защото са били лишени от нормалния път за кариерно развитие", заяви Четин Казак от ДПС.

Той заяви, че отхвърлянето му ще задоволи "дребните душици". Зам.-председателят на ДПС призова депутатите да не стават заложници на злобата и да се отдаде заслуженото на хората, които са имали доблестта да се явят на състезанието за членове на ВСС и да спечелят доверието на колегите си.

Филип Попов от левицата също защити идеята. "Общият генезис е справедливостта и кариерното развитие. Членовете на ВСС са подкрепени от цялата гилдия - каква по-голяма атестация от това. Тяхната професионална реализация спира докато са във ВСС, защото другите им колеги могат да израстват в кариерата", заяви Попов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика