Бонев: Милиони отиват за ръчно метене на улици и тротоари в София

3812
Бонев: Милиони отиват за ръчно метене на улици и тротоари в София
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Ако план сметката не се промени и не се заложат амбициозни цели и строг контрол, София няма да стане по-чиста, но повече пари ще отиват в посока на все същите познати фирми и прякори. Това заяви в профила си във Facebook общинският съветник Борис Бонев.

Поводът за публикацията му е провелото се вчера заседание на Стопанската комисия, на което се е обсъждала план сметката за почистването или как София ще изхарчи 217 млн. лв. през 2020 г.

"Спаси София" с поредно обвинение срещу Столична община

Гражданската организация Спаси София остро разкритикува провежданата в момента обществена поръчка за закупуване на минибусчета. Според ...

Зададох редица въпроси и ако въобще получих отговори, те бяха меко казано незадоволителни. На едва 34 страници доклад от зам.-кметовете по екология Йоана Христова и финанси Дончо Барбалов, в най-груб вид и без какъвто и да е анализ, са наблъскани числа, повдигащи съмнения за продължаване на безконтролното харчене на нашите пари, пише Бонев.

В част от план сметката, например за лятно почистване на територии за обществено ползване, разходите до 30 септември 2019 г. са общо 24 081 512 лева. В тази цифра влиза ръчно метене на тротоари, улични платна, алеи, спирки МГТ, пешеходни подлези, надлези и др., като разходите за тях са 13 662 423 лева. За механично метене на улични платна и площади разходите пък са 1 489 754 лева. За механично метене на тротоари, алеи и други места за обществено ползване разходите са 38 120 лева. За събирането и транспортирането на отпадъци от улични кошчета разходите към септември 2019 г. са 3 529 698 лева.

Затова ще настоявам план сметката да се разпише като документ с анализ кое, как и защо е изпълнено или не е изпълнено, заявява Бонев.

Да се заложат много повече средства за машинно метене, вместо за армии чистачи с метли (разликата е 1 към 9). Да се дадат ясни отговори за какво отиват 9-те милиона предвидени за "външни услуги" на общинското предприятие за преработка на отпадъците. Да се отговори, защо едва 25% от инвестиционната програма е реализирана, но се иска увеличение за 2020 г.

Герджиков смята, че Бонев трябва да е зам.-председател на СОС, БСП атакува заради "Топлофикация"

Независимият общински съветник Борис Бонев трябва да е един от зам.-председателите на Столичния общински съвет (СОС). Това смята новият...

Да се предостави междинен отчет за дейността на Столичния инспекторат с разбивки на фишове, актове, наказателни постановления по наредби. Колко е стойността на наложените и събрани глоби, както и разбивка на числения състав на инспектората, заявява Бонев.

Надявам се, че колегите от комисията също ще поискат да знаят отговорите на тези въпроси и ще направят необходимото планираните средства да се изразходват правилно и резултатно. Администрацията е време да разбере, че взискателността на гражданите и техните представители в общинския съвет е силно завишена и тяхната нетърпимост към баламосване е изчерпана, подчертава още общинският съветник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика