Борисов: Дадоха 3 млн. лева на Хохегер от Пловдивския панаир

45920
Борисов: Дадоха 3 млн. лева на Хохегер от Пловдивския панаир
Снимка: БГНЕС

След днешното гласуване в парламента и освобождаване на Филип Златанов от поста председател на Комисията по предотвратяане и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не гласува в пленарна зала по казуса, пусна на стената си във Facebook стенограмата, с която по времето на Тройната коалиция се взема решение да се отпуснат средства за скандалния лобист Петер Хохегер.

Според Борисов случаят е „типичен конфликт” на интереси, след като средствата са „превъртени” през Пловдивския панаир. Лидерът на ГЕРБ казва, че Станишев е превел три милиона лева от панаира, а 800 хил. са се върнали при Моника Йосифова, която сега е съпруга на председателя на БСП и ПЕС.

Хохегер получи 2,5 г. затвор

Районният съд във Виена осъди на две години и половина затвор лобиста Петер Хохегер, съобщва човек на в. "Преса" от австрийската столиц...

От публикуваните шест документа се вижда, че против това финансиране са били Николай Василев и Петър Мутафчиев, докато сегашният премиер Пламен Орешарски и Румен Овчаров подкрепят решението. Мутафчиев изрично пита за колко пари става въпрос, тъй като във внесения доклад не е уточнено – отговорът е „милион и половина”. Николай Василев пък изразява опасение, че „това е поредният материал, който се внася без съгласуване, а няма причина да не се даде срок от две седмици за съгласуване”. Румен Овчаров оправдава решението за даване на средствата за маркетинг, защото „в устава на Пловдивския панаир му е написано, че се занимава с маркетинг”. Василев възразява, че не е редно с парите на държавно дружество да се прави маркетингова политика.

В коментара си на документите Бойко Борисов казва, че сегашното правителство не публикува пълните стенограми от заседанията на Министерския съвет. „Орешарски взе антинаграда за това”, пише бившият премиер. В коментарите под публикацията обаче има хора, които питат Борисов дали действията на КПУКИ по негово време не заслужават същите критики.

Заради платените пари за Петер Хохегер беше образувана Временна анкетна комисия, която да разследва случая. Заключенията ѝ бяха, че Хохегер е взел 1,5 млн. лева и е дал 239 хил. евро като дивидент на Моника Йосифова, която е била подизпълнител на компанията на Хохегер. Самият Хохегер беше осъден на две и половина години затвор от австрийски съд, тъй като е взел 960 хил. евро от Telekom Austria с помощта на фалшиви документи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com