X
 
 

Борисов: Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме Търговски регистър

2184 23
photo of Борисов: Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме Търговски регистър
Снимка: БГНЕС
Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме работещ Търговски регистър. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на парламента, a после и допълни, че за да има регистър пак, трябва да имаме късмет.

По думите на министър-председателя, към днешна дата (21 август) е възстановена базата данни на Търговския регистър до 17 юли, 2018 година, т.е. покрит е периодът на годишните отчети, които са в процес на изтичане, уточни Борисов. В ход е възстановяването на месец август, каза още лидерът на ГЕРБ.

От БСП говорят за роля на "козметично студио" относно Търговския регистър

"За краха на Търговския регистър политическа отговорност трябва да поеме с оставката си правосъдният министър Цецка Цачева, която е при...

Сривът е на 9 август, когато са дефектирали 3 диска, а на 6-ти август т.е. преди това – 1 диск. До цялостния срив се стига главно заради дефектиралите 3 диска. Отговорната за поддръжката фирма - "Лирекс", пренарежда бързо наличните дискове, но базата данни не ги чете, мобилизирани са експерти, включително от Япония, за да помогнат. Тепърва обаче ще се установяват "виновните за тази криза".

Премиерът каза и, че до този момент не били постъпвали сигнали за проблеми от "Лирекс" заради Търговския регистър.

Борисов обясни и, че ще се работи по план за единно "резервно" съхранение на данни от критични системи и регистъри – нещо, което беше много критикувано с аргумента, че така се събира на едно място всичко и при пробив може всичко да "потъне". Трябвало обаче да се създадат резервни, криптирани копия от всеки държавен оператор на регистри и архиви от данни. До 3 септември трябва да има анализ и да се подготви план за работата на хранилището за резервното съхранение на всички регистри, което да се реализира до 30 септември. А Томислав Дончев добави, че "единното хранилище" всъщност няма да се намира на едно място, като каза и, че държавата имала около 17 000 регистъра.

Колкото повече качваме нещата на тези електронни облаци, ще бъдем подложени на хакерски атаки, смята Борисов, който поиска да бъде създадена работна група, за да се промени законодателството, ако трябва.

Въпроси и отговори

Имало политически натиск покрай срива на Търговския регистър

"Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица съгласно подписаните договори, ясно говори за политически на...

По процедура всяка парламентарна група имаше право на два въпроса, като "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" не зададоха нито един. И тук не се мина без скандал - дали на въпроси, зададени към Борисов, трябва да отговарят други министри - правосъдният министър Цецка Цачева и вицепремиерът Томислав Дончев. Председателят на парламента и депутат на ГЕРБ Цвета Караянчева каза, че въпроси на премиера се задават въпрос само по обща политика, а специализираните - към ресорните министри. Самият Борисов пък се възмути, че докато говори, БСП дава трибунка (бел. ред. - с искане за колективна оставка на КФН заради казуса "Олимпик").

Интересен въпрос зададе дясната ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов. Той попита дали било вярно, че на един сървър се качва и първичната информация, и бекъпа и дали не било направено така, че една фирма - в случая "Лирекс", да печели всички важни обществени поръчки в IT сферата. Вицепремиерът Томислав Дончев отвърна, че не е така - че сървърите са два, но уточни, че му е трудно да отговори защо тогава става срив - дали заради техническа конфигурация или едновременен срив. Дончев увери и, че информация може да се възстанови - както от лентовия архив, който се прави паралелно с другите процедури по записване, така и от дефектиралите дискове, но трябвало време.

Отношение по въпроса на Цветанов взе и Борисов, който взе да припомня как в САЩ година и половина се занимават с руската намеса в американските президентски избори. Той помоли депутатите от ГЕРБ "да не вкарват дебата" сега в тази насока, защото ако си тръгнели експертите от "Лирекс" сега, "ще ни сринат".

Бил е представен доклад от фирма CNsys, според който има 6 IT проблема в управляваните от Агенцията по вписванията електронни системи и в частност Търговският регистър. Подкрепих всичките, каза правосъдният министър Цецка Цачева. От 3 май пък действа договор с "Лирекс" за обслужване, касаещо поддръжката на Търговския регистър - за 3 млн. лева.

На изричен въпрос към Борисов защо след като е имало одитен доклад за качеството на работата на уволнената досегашна директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова още през 2015 година и тя е стояла толкова време на работа, отговори Цачева. Тя повтори известни вече факти - че е имало сигнал на служител на Агенцията и правосъдното министерство е отправило в началото на тази година три препоръки (бел. ред. - заради намерени досиета на служители в кабинета на Даскалова, заради подаване на много болнични листове с едно писмо и да се обяви конкурс за свободни щатни бройки за длъжностни лица по регистрацията) как тя да си подобри работата. Имало е и предложение от Инспектората към правосъдното министерство за дисциплинарна процедура, но Даскалова оспорила това пред Главния инспекторат към Министерския съвет, а този инспекторат изрично казва, че изпълнителните директори на Изпълнителните агенции подлежат на санкция не от Трудовия кодекс, а от Закона за администрацията. Отделно Цачева наблегна, че и трите препоръки били изпълнени.

Адвокати настояват за ясен отговор на въпроса кога ще заработи Търговският регистър

Адвокати поискаха точен срок, в който ще бъде възстановен Търговският регистър. В отворено писмо до президента, премиера и правосъдния ...

Отделен изричен въпрос на БСП има ли анализ колко е струвало на българския бизнес, на държавата и на българските граждани остана без отговор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 13 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  От 4 до 12 олигофрени пишат ли пишат гнусотии и нищо нормално и смислено. Антонкутевите тролове на БСП съвсем са изтрещяли- нецензурни ругатни, тъпизми, клозетни размишления- хора от утайката на обществото!
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Наивни тъпи тролове на комунистическата БСП, само няколко сте, но осирате целия форум. Знаем, че някой ви кара да запълвате интернет пространството с глупави писания, но освен че ставате противни за четене, добре оплесквате и имиджа на този, който ви плаща- комунистите! С простотиите си показвате, че тези, които ви плащат, са още по- тъпи от вас, защото вашето лигаво плюене цапа тяхното лице! Така виж още ›› народът съвсем ще ги отсвири от политиката! Хората не са глупави, че да се връзват на идиотските ви драсканици. Вашето мнение няма значение! Изборите го показват!
  : 0 !
 • Георг Георгиев 12 Георг Георгиев преди 1 година Профил на трол?
  Другаря „български министър-председател“ е нищо повече от „доволен от бакшиша келнер Бойко“.Той нито се държи като българин, нито като министър-председател. За такъв го смятат господарите му и местното овче стадо със силикон вместо мозъци. Онова, което с удоволствие блее пред всеки, натрапен му от политкоректните медии.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Който крал, крал, вече следите са заметени ! Бунак Бойко загроби България с 20 милиарда и май че успя да си натъкми четвъртия милиард ...
 • Искаш да кажеш? 11.1 Искаш да кажеш? преди 1 година Профил на трол?
  4-тия милиард за тази година ли?
  : 2 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Банкянски пеерас, ко да го ... прайш, начи ;)
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Разлаяхте ли се пак, жалки некадърни лайкучки? Можете ли да правите нещо друго, освен да лаете? Помиярска ви работа.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Суджук, ти колко милиона "барна" от смотаните 20 милиарда ?
  : 3 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не могат да възстановят ТР в автентичния му вид! Никога! Без автентичен ТР държавата не функционира,трябва да я закрият!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  КОЛКО СЕДМИЦИ ГИ ОПРАВЯТЕ ТИЯ ДИСКОВЕ, БЕ ЦЪРВУЛ!
 • Спокоооо 7.1 Спокоооо преди 1 година Профил на трол?
  Регистъра ще тръгне къде средата на септемвриии
  : 2 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Уникален тъпанар е Тиквата и всичките ГРОБ-ари! Тиквата си пали компа с кюмур,дева идиота!
 • Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме Търговски регистър 5 Кризата е преодоляна, може би до края на седмицата ще имаме Търговски регистър преди 1 година Профил на трол?
  Коя седмица обаче, а и кой месец??
 • Анонимен-1 5.1 Анонимен-1 преди 1 година Профил на трол?
  Световната практика е Архитектурата на такива компютърни системи, да подсигурява непрекъснатост на работата при всякакви обстоятелства, дори при пожар, земетресение, или наводнение, като за целта има изнесени далеч от офиса поне два паралелно работещи, на различни места, огледални сървъра!
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Циганина Костов закопа България с 30 милиарда а Тиквеника Боко я закопа "само" с 20 милиарда от скритите далавери с търговския регистър .
Нагоре
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...