X
 
 

Борисов: Ние сме "за" машинното гласуване, включваме се в общия хор на подкрепящите

1321 9
Борисов: Ние сме "за" машинното гласуване, включваме се в общия хор на подкрепящите
Снимка: БГНЕС
"Ние сме "за" машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите.Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ще похарчим много пари, не съм убеден с това, че ще се реши нещо. Възлагам на Томислав Дончев и ЦИК да го направят." Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание днес, цитиран от БГНЕС.

"Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем. Парламентът трябва да уточни ще се дублират ли машинното и хартиено гласуване, ще може ли през седмица да се съберат отново и да се направят. Това са близо 13 000 машини. За последните избори бяха към 70 милиона, за президентските е лесно за парламентарни и местни как ще ги направим", допълни той.

Actualno.com припомня, че след последните промени в Изборния кодекс машинно гласуване трябва да има на всички видове избори без местните. ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.

Строги санкции и машинно гласуване срещу ерозията в доверието към изборите предлага Румен Радев

"Имаме ерозия в доверието в изборния процес – това е факт". С тази констатация държавният глава Румен Радев обобщи изложените пре...

Демократите настояват за въвеждането му, а президентът Румен Радев го посочи като панацея срещу ерозията в доверието в честността на изборния процес.

В същото време няколко месеца след местния вот и преди следващите избори в страната ЦИК обяви, че няма основание да няма машинно гласуване на следващите избори – президентски, парламентарни. Въпросът е организационен, но и трябва промяна в законодателството – как точно ще става закупуването на машини и целият логистичен въпрос. ДЕТАЙЛИТЕ ТУК.

Това подчерта и днес вицепремиерът Томислав Дончев, който каза, че по въпроса за въвеждане на машинния вот вече се работи. И обеща: "На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване."

Трябва да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван. Глупаво е да се поддържат две паралелни системи, това прави изборите скъпи, уточни Дончев и добави: "Държавата трябва да ползва тези машини за всички избори, щом ще ги купува".

"Щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини. Включваме се в общия хор на подкрепящите", заяви категорично премиерът Борисов.

Без машинно гласуване - само на местните избори

Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега опцията за гласуване чрез машини на парламентарини, президентски и европе...

Последните новини за машинния вот ЧЕТЕТЕ ТУК.

* 14:00ч. Малко по-късно от пресцентъра на МС обявиха, че правителството е възложило на вицепремиера Томислав Дончев координацията с ЦИК на процеса по придобиването на необходимите технически устройства за машинно гласуване. Това се случва след прието решение на Кабинета. Правителството е възложило на вицепремиера координацията с Централната избирателна комисия по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание, вкл. и на процеса по придобиването на необходимите технически устройства за машинно гласуване, на заместник министър-председателя по чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Премиерът Бойко Борисов коментира и Наредба 18, която изкара на улицата малкия и среден бизнес, заради въвеждането на касовите апарати. Промените в Наредбата на НАП за касовите апарати няма да влязат в сила докато не се получи одобрението на засегнатите браншове. Това нареди премиерът Бойко Борисов на финансовия министър Владислав Горанов.

Припомняме, че на среща между ресторантьори и хотелиери и Горанов беше договорено отлагане с 6 месеца, т.е. изискванията да влязат в сила от началото на юни. На последната среща тази седмица бизнесът определи разговорите като ползотворни и стъпка напред в одобрението на наредбата.

"Докато не постигнеш консенсус, Наредба Н-18 няма да съществува. Когато постигнете консенсус, тогава ще ме поканите и ще я има. Интензивни разговори означава всяка седмица срещи с по една съсловна организация и да се премахват проблемите и притесненията им", коментира министър-председателят, цитиран от Агенция "Фокус".

И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване

Изключително негативна оценка на първото по-мащабно машинно гласуване дава Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК)...

Финансовият министър коригира премиера, че няма да съществуват измененията в разпоредбата, защото самата Наредба е в сила от 2018 година.

"По наредбата има още много работа да бъде свършена. Искам да уверя всички, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори, така че да не се затруднява малкият и средният бизнес", допълни Горанов.

Борисов го посъветва работата да е насочена към премахването на сивия сектор, но това в никакъв случай не трябва да се отрази на малките и средните съсловни организации.

"Когато те са убедени, тогава и аз ще съм убеден", подчерта Борисов.

Последните новини за Наредба 18 ЧЕТЕТЕ ТУК.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Гласуването не е задължително....да се гласува по пощата и онлайн 30 дни.....нккакви урни бюлетини клмисии и милилни на вятъра...по пощата всеки който иска да го напише на обикновен лист за кой е и да го попише...
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Тоя мазен и дебел гъз вече яко сере наред и мерише..
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ръчното гласуване е по-добро защото купения вот на неграмотните се омазва и става недействителна бюлетина! Така се наказват търговците на гласове. При машинното неграмотниците пак няма да знаят за кого гласуват, но машината ще отчете някакъв валиден вот пък на когото е късмета и ще пази от технически грешки.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Кой ми гарантира честността с машините? Гарантирани са само разходите. Аз искам да си гласувам с бюлетина.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Няма "честност" при избори. Машинния вот може да се манипулира още по-рафинирано!
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Е, па ти не си наемник, ти си партизанин с шмайзер, за който комунизмът е идеал, не провал и не си взел нито рубла, освен ограбеното?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  НЕКА ЧЕРВЕНИЯТ ПЛАЧ ЗАПОЧНЕ СЕГА! АМА КАК ТАКА С МАШИНИ...ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ СИ ИМАТ АРСЕНАЛ ОТ ОПОРНИ ТОЧКИ И НАРЕД С ПРОТЕСТИТЕ ЗА ВСИЧКО, СЕГА ЩЕ РЕВАТ И ПРОТИВ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ, ТАКА КАКТО РЕВАХА ПРОТИВ ГОЛЕМИТЕ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ, А СЛЕД ТОВА ЗАЩО СА ТОЛКОВА НИСКИ. БКП/БСП ЕДРИ МИЛИОНЕРИ ПРИЛИЧАТ НА ЗАСТАРЯВАЩА ДАМА В КЛИМАКС.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Това Циклопчо Дриснята ли е или е сбирщината наемници на ГРОБ - т.н. Margy Draganova ?
  : 5 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  който и да е прав ли е? ...прав е...червените , сините и турските комуняги са винаги против всичко положително за България...защото са интернационалисти...от чужбина са ги наели още от снабдяването им с оръжия бомби за атентатите срещу народа на България...превзеха държавата с автомати подариха една трета от България на съседни държави...и т.н....
  : 0 !