Борисов: Ние сме "за" машинното гласуване, включваме се в общия хор на подкрепящите

2832
Борисов: Ние сме "за" машинното гласуване, включваме се в общия хор на подкрепящите
Снимка: БГНЕС

"Ние сме "за" машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите.Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ще похарчим много пари, не съм убеден с това, че ще се реши нещо. Възлагам на Томислав Дончев и ЦИК да го направят." Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание днес, цитиран от БГНЕС.

"Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем. Парламентът трябва да уточни ще се дублират ли машинното и хартиено гласуване, ще може ли през седмица да се съберат отново и да се направят. Това са близо 13 000 машини. За последните избори бяха към 70 милиона, за президентските е лесно за парламентарни и местни как ще ги направим", допълни той.

Actualno.com припомня, че след последните промени в Изборния кодекс машинно гласуване трябва да има на всички видове избори без местните. ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ.

Строги санкции и машинно гласуване срещу ерозията в доверието към изборите предлага Румен Радев

"Имаме ерозия в доверието в изборния процес – това е факт". С тази констатация държавният глава Румен Радев обобщи изложените пре...

Демократите настояват за въвеждането му, а президентът Румен Радев го посочи като панацея срещу ерозията в доверието в честността на изборния процес.

В същото време няколко месеца след местния вот и преди следващите избори в страната ЦИК обяви, че няма основание да няма машинно гласуване на следващите избори – президентски, парламентарни. Въпросът е организационен, но и трябва промяна в законодателството – как точно ще става закупуването на машини и целият логистичен въпрос. ДЕТАЙЛИТЕ ТУК.

Това подчерта и днес вицепремиерът Томислав Дончев, който каза, че по въпроса за въвеждане на машинния вот вече се работи. И обеща: "На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване."

Трябва да се вземе решение кой от съществуващите три типа машини да бъде ползван. Глупаво е да се поддържат две паралелни системи, това прави изборите скъпи, уточни Дончев и добави: "Държавата трябва да ползва тези машини за всички избори, щом ще ги купува".

"Щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини. Включваме се в общия хор на подкрепящите", заяви категорично премиерът Борисов.

Без машинно гласуване - само на местните избори

Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега опцията за гласуване чрез машини на парламентарини, президентски и европе...

Последните новини за машинния вот ЧЕТЕТЕ ТУК.

* 14:00ч. Малко по-късно от пресцентъра на МС обявиха, че правителството е възложило на вицепремиера Томислав Дончев координацията с ЦИК на процеса по придобиването на необходимите технически устройства за машинно гласуване. Това се случва след прието решение на Кабинета. Правителството е възложило на вицепремиера координацията с Централната избирателна комисия по изпълнението на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание, вкл. и на процеса по придобиването на необходимите технически устройства за машинно гласуване, на заместник министър-председателя по чл. 5, ал. 1, т. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Премиерът Бойко Борисов коментира и Наредба 18, която изкара на улицата малкия и среден бизнес, заради въвеждането на касовите апарати. Промените в Наредбата на НАП за касовите апарати няма да влязат в сила докато не се получи одобрението на засегнатите браншове. Това нареди премиерът Бойко Борисов на финансовия министър Владислав Горанов.

Припомняме, че на среща между ресторантьори и хотелиери и Горанов беше договорено отлагане с 6 месеца, т.е. изискванията да влязат в сила от началото на юни. На последната среща тази седмица бизнесът определи разговорите като ползотворни и стъпка напред в одобрението на наредбата.

"Докато не постигнеш консенсус, Наредба Н-18 няма да съществува. Когато постигнете консенсус, тогава ще ме поканите и ще я има. Интензивни разговори означава всяка седмица срещи с по една съсловна организация и да се премахват проблемите и притесненията им", коментира министър-председателят, цитиран от Агенция "Фокус".

И Общественият съвет на ЦИК срина от критики процеса на машинно гласуване

Изключително негативна оценка на първото по-мащабно машинно гласуване дава Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК)...

Финансовият министър коригира премиера, че няма да съществуват измененията в разпоредбата, защото самата Наредба е в сила от 2018 година.

"По наредбата има още много работа да бъде свършена. Искам да уверя всички, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори, така че да не се затруднява малкият и средният бизнес", допълни Горанов.

Борисов го посъветва работата да е насочена към премахването на сивия сектор, но това в никакъв случай не трябва да се отрази на малките и средните съсловни организации.

"Когато те са убедени, тогава и аз ще съм убеден", подчерта Борисов.

Последните новини за Наредба 18 ЧЕТЕТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика