Борисов: Всеки ден слушам нови самолети да купуваме, а никой не говори за поддръжка

1697
Борисов: Всеки ден слушам нови самолети да купуваме, а никой не говори за поддръжка
Снимка: БГНЕС

Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва".

Това казва премиерът Бойко Борисов днешното правителствено заседание, като поставя въпроса за дисбалансите при осигуряването на средства за въоръжение на различните родове войски. Министър-председателят посочва, че основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет.

Борисов се скара на закъсняващите министри пушачи

С мъмрене от страна на премиера Бойко Борисов започна днешното заседание на Министерски съвет. Борисов се скара на част от министрите,...

"Нещо повече – купени са 12 „Кугър“-а, транспортни хеликоптери. Повтарям, транспортни. В изправност да летят днес са четири. Така са купувани – нито поддръжка, нито е смятано колко пари ще струват… И не мога да си обясня, министър Радев, защо са 12 транспортни хеликоптера! После, три „Пантер“-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три „Спартан“-а – самолети, но също транспортни. Сиреч 98-99 процента… колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация?", задава въпрос премиерът и продължава разсъжденията си.

От 12 „Кугър“-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите „Спартан“-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата“, посочва още Борисов.

Той възлага на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината. „Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както „Спартан“-ите и хеликоптерите“, казва премиерът. Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ, но което здравният министър Кирил Ананиев отговаря, че трябва да се предвиди и медицинска екипировка.

"Пак повтарям, искам да направите сметка и да убедите – не само мен, а и колегите си – защо само за авиация, и то транспортна авиация? За сухопътните войски какво предвиждаме", пита Борисов.

Красимир Каракачанов: Нови изтребители ще има

Нови изтребители ще има, защото според мен всеки вариант да се търси нещо старо не е добър вариант, заяви вицепремиерът и министър на о...

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев заявява: Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за „Спартан“-ите и за „Кугър“-ите. И освен това ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за „Спартан“-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката”.

Борисов отговаря: „За целта днес това да се подготви, за да може до края на годината да се подпишат договори, Каракачанов, всичко да се подготви. Като сме дали милиарди, поне да знаем, че транспортни - транспортни, но пак за нещо да ги ползваме”.

Вицепремиерът Томислав Дончев пояснява, че "в проекта все пак имаме шест броя Ми-17, от които, доколкото разбирам, наличен и в състояние да лети е един, което отваря темата, че колегите от Министерството на вътрешните работи почти всяка година пращат подобна техника да гаси пожари". Според Дончев след като се възстановява летателната годност, редно е да има рамков договор с Министерството на вътрешните работи, който да уреди как тези машини се ползват и за гасене на горски пожари, и за други нужди. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика