Бюджетите на НЗОК и ДОО ще се гласуват второ четене в пленарна зала

2071
Бюджетите на НЗОК и ДОО ще се гласуват второ четене в пленарна зала
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите за догодина на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) на извънредно заседание във вторник, предаде БГНЕС.

Двата бюджета бяха гласувани на първо четене в пленарна зала на 6 ноември, а параметрите им – силно разкритикувани от опозицията.

Бюджетен сериал 2019, серия "НЗОК" - санкционирани депутати, секциото да поскъпне двойно

Със 108 гласа "за" от общо 180 гласували депутати, парламентът прие бюджета на НЗОК за 2019 година на първо четене. Игричките в бюджет...

В бюджета на НЗОК за 2019 г. предвидените приходи и трансфери са в размер на 4 299 603 000 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход, промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

Само преди дни пък Българският лекарски съюз излезе с остра декларация, която дойде в резултат на неспазени договорености по проектозакона за бюджета от страна на държавата, които първоначално са били приети.

От съсловната организация посочиха, че с недоумение са установили, че един от основополагащите текстове, а именно елиминиране възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, липсва в утвърдения от партньорите вариант.

Бюджетът на ДОО за 2019г. мина на първо четене, след обиди и наказания на дебатите

Бюджетът на Държавно обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. мина на първо четене в пленарна зала, след като получи подкрепата на 112 н...

Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 г. са запазване на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69" на нивото от 2018 г., както и запазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове (МОП).

Без налагане на административно увеличение на МОП при планирано увеличение на минималната работна заплата с 9,8 на сто, средното увеличение на МОП през 2019 г. е около 4,7 на сто.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв.

Началният час на пленарното заседание е 13.00 часа.

Лекарите заплашиха да не подпишат Националния рамков договор заради бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз (БЛС) за поредна година изрази несъгласие с бюджета на НЗОК, в случая за 2019 година. Това стана ясно от наро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com