Българското председателство с предложения за промените в европейското изборно законодателство

754
Българското председателство с предложения за промените в европейското изборно законодателство
Снимка: МВнР

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“, което се проведе днес в Люксембург. Реформата на Акта за избор на членове на Европейския парламент, актуалното състояние във връзка с принципите на правовата държава в Полша и пакетът за разширяването бяха във фокуса на вниманието на министрите.

Министрите обсъдиха компромисното предложение на Българското председателство относно изменения на Акта за избор на членове на ЕП от 1976 г. Съветът реши да даде още време на държавите-членки да постигнат консенсус до края на април, за да могат промените да влязат в сила за предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г.

Изборите за Европейски парламент - процесът в детайли

Макар все още да има две години, следващите избори за Европейския парламент не са чак толкова далеч. Предвид много динамичната ситуация...

Съветът работи вече повече от 2 години по предложенията на ЕП за изменения на изборното законодателство, приети през ноември 2015 г. От началото на 2016 г. до сега предложението се обсъжда в работните органи на Съвета, като през декември 2017 г. се постигна съгласие по 7 области, сред които въвеждането на краен срок от поне три седмици преди изборите за представяне на кандидатурите; възможността държавите членки да позволят показването на името и логото на европейските политически партии върху изборните бюлетини; разпоредба, хармонизираща разпространението на изборни материали за европейските избори с практиката при националните избори; възможност да се предоставя, при определени условия, възможност за предварително гласуване, гласуване по пощата, електронно и интернет гласуване; задължение за държавите членки да осигурят ефективни, пропорционални и възпиращи санкции в случаи на двойно гласуване и др.

Българското председателство продължи работата по досието, като представи компромисно предложение. Т.нар. пакет „7 + 2“ включва вече договорените от предходните 4 председателства области, както и още две разпоредби - за въвеждането на минималните прагове и за гласуването в трети страни. Предложеният от Българското председателство пакет „7 + 2“ е балансиран компромис, който взема предвид различните позиции и националните интереси.

Първата разпоредба въвежда минимален задължителен праг от 2 % за избирателни райони, излъчващи над 35 членове на ЕП. Формулировката е основана на идеята по-високият брой места в избирателен район, предмет на праговете, да бъде компенсиран с минимален задължителен праг, с цел избягване на дискриминационното третиране. Предвижда се разпоредбата да влезе в сила за европейските избори през 2024 г.

Разпоредбата относно гласуването в трети страни дава възможност, в съответствие с националните избирателни процедури, по желание да се предприемат мерки, позволяващи на гражданите, пребиваващи в трети държави, да гласуват на изборите за ЕП.

ЕП иска вот от дистанция за евроизборите

Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват онлайн или по пощата на изборите за Европейски парламент. Освен т...

Комисията представи приетия същия ден пакет по разширяването. Българското председателство приветства представените доклади и изрази надежда за конструктивна работа в Съвета в следващите седмици с оглед приемането на заключения през юни.

"Много сме доволни от препоръката на ЕК за започване на преговори с Република Македония и Албания. Надявам се на юнския Съвет да вземем решение за започване на преговори. Благодаря на Комисията", коментира пред журналисти министър Екатерина Захариева.

ЕК информира министрите за актуалното състояние на върховенството на закона в Полша и продължаващия диалог с полските власти. Съветът ще се върне на въпроса на следващото си заседание през май.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Министър Павлова: Законност и справедливост не са кухи фрази

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика