Черпим опит от Румъния за справяне с корупцията

23391
Черпим опит от Румъния за справяне с корупцията
Снимка: БГНЕС

Ако България иска да се справи с корупцията, примерът на Румъния може да бъде приложен. Има възможности страната ни да създаде аналогични на румънските структури за борба с корупцията, със сходни правомощия.

Това заяви заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след срещи днес с прокурор Лаура Кьовеси, ръководител на румънската Национална дирекция по антикорупция (НДА) и Хория Джорджеску, председател на Националната агенция за интегритет (НАИ), съобщиха от правителствената пресслужба.

Очевидно е, че в северната ни съседка Механизмът по сътрудничество и оценка дава резултати и България може да почерпи опит от добрите практики, коментира още Кунева. Тя посочи, че структурите, които трябва да се преборят с корупцията по високите етажи на властта, трябва да са независими и да не бъдат обект на политически натиск. По думите й ключови за борбата с корупцията са още административният капацитет, разследването на сигнали за злоупотреби и проверките за необяснимо забогатяване на държавни служители.

Националната дирекция по антикорупция на Румъния е органът, който по същество има функции на специализирана прокуратура за борба с корупцията, а Националната агенция по интегритет е органът, който следи имущественото състояние на лицата, заемащи държавна длъжност, акумулира сигнали и определя обхвата на риска от корупция.

По време на разговорите с вицепремиера Кунева двамата председатели са представили подробна информация за функционирането и правомощията на ведомствата си. Отбелязано е било също, че те работят с малък брой добре подготвени кадри и подкрепа от Европейската комисия, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Другата седмица двустранните срещи по проучване и прилагане на румънския опит в борбата с корупцията през двата специализирани органа продължават с посещението на правосъдния министър Христо Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика