X
 
 

Черпим опит от Румъния за справяне с корупцията

23215 24
photo of Черпим опит от Румъния за справяне с корупцията
Снимка: БГНЕС

Ако България иска да се справи с корупцията, примерът на Румъния може да бъде приложен. Има възможности страната ни да създаде аналогични на румънските структури за борба с корупцията, със сходни правомощия.

Това заяви заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след срещи днес с прокурор Лаура Кьовеси, ръководител на румънската Национална дирекция по антикорупция (НДА) и Хория Джорджеску, председател на Националната агенция за интегритет (НАИ), съобщиха от правителствената пресслужба.

Очевидно е, че в северната ни съседка Механизмът по сътрудничество и оценка дава резултати и България може да почерпи опит от добрите практики, коментира още Кунева. Тя посочи, че структурите, които трябва да се преборят с корупцията по високите етажи на властта, трябва да са независими и да не бъдат обект на политически натиск. По думите й ключови за борбата с корупцията са още административният капацитет, разследването на сигнали за злоупотреби и проверките за необяснимо забогатяване на държавни служители.

Националната дирекция по антикорупция на Румъния е органът, който по същество има функции на специализирана прокуратура за борба с корупцията, а Националната агенция по интегритет е органът, който следи имущественото състояние на лицата, заемащи държавна длъжност, акумулира сигнали и определя обхвата на риска от корупция.

По време на разговорите с вицепремиера Кунева двамата председатели са представили подробна информация за функционирането и правомощията на ведомствата си. Отбелязано е било също, че те работят с малък брой добре подготвени кадри и подкрепа от Европейската комисия, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Другата седмица двустранните срещи по проучване и прилагане на румънския опит в борбата с корупцията през двата специализирани органа продължават с посещението на правосъдния министър Христо Иванов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 21 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Не искат да се справят с корупцията Те едни и същи с а на власт. Всички се надявахме на промени. Карат си е по същия начин.
 • Анонимен 21.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Само Атака ще измете боклуци като тая продажна пача
  : 4 !
 • Анонимен 20 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Черпете опит и за стандарт на живот. Корупцията може да бъде овладяна на 80% за 1 месец. Всеки го може, но никой не иска.
 • муспи 19 муспи преди 4 години Профил на трол?
  Кери между другото е помолил Плевнелиеф да се освободи Кунева от държавна служба за да си продължи работата в калифорнийската порно-фирма "султански маджун", където е актриса №1 в отдела садо-мазо. Нещо повече - тя е главен кандидат за Оскар тази година и ако бугарското правителство прави въртели, може да има и международни усложнения. Но това искане на САЩ е неизпълнимо. Бойко Борисоф ч виж още ›› ете през нощта на фенерче Сидеровия "Бумеранг"! Кери не знае и къде е попаднал! Че тука у Райха!
 • Диантхай 18 Диантхай преди 4 години Профил на трол?
  И аз се кефя... Чакам първият плъх, който ще напусне кораба. После и лавината.
 • Анонимен 17 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ХА-АХА! кеф ми става тия недосегаемите магистрати какъв огън им се пече! налудувахте ли се, ваща мама? СЕГА ЩЕ ВИДИТЕ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ! и от брюксел, и от вашингтон са ви погнали ! нема да има лабаво!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Некадърници учели от румънците турците правят опит анално зачеване може и там да опитате да научите някой чалъм нещастници такива скоро няма да се родят
 • kuklovod 15 kuklovod преди 4 години Профил на трол?
  \"...България може да почерпи опит...\", \"...структурите ... трябва да са независими..\", \"...срещи по проучване и прилагане опит продължават...\". Kunke, maaa, zabraviash che si vicepremier i polzvash ezik na drebna sekreterka. Opomnise de, ne sme te gotvili za konkusrs za asistent v Yugo-Zapadnia!!!!
 • Анонимен 14 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  МАМАЛИГАРИТЕ ИМАТ ВЯРА, А БЪЛГАРИТЕ/ГЯУРИ/ НЕ ВЯРВАТ В НИЩО ОСВЕН В КРАЖБИ И БАНДИТИЗЪМ.
 • Анонимен 13 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  ОСТАВКА ЗА КУНЕВА
 • сенки 12 сенки преди 4 години Профил на трол?
  Хубавото все пак е ,че по тия краища на планетата се раждат и възпитават убийци . Мине - не мине: все някой рита менчето . Но кадри има и не се излагат , което е важно :/
Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 18-24 ноември

Овен През тази седмица се вгледайте и вслушайте в знаците на съдбата. Бъдете предпазливи. Обстоятелствата ще ви показват подводните камъни....