Чобанов планира да превърне Царските конюшни в музей

4242
Чобанов планира да превърне Царските конюшни в музей
Снимка: БГНЕС

"Това, че сделката за "Царските конюшни" падна на първа инстанция в съда, е много добре, защото земята под знаковия обект се връща в ръцете на държавата. Министърът на културата Боил Банов трябва да окрупни собствеността на "Царските конюшни", да ги реставрира и те да придобият нови функции." Това каза зам.-кметът на София по направление "Култура, образование и превенция от зависимости" доц. д-р Тодор Чобанов в  интервю за bTV.

Според него "има положителни последствия за цялостното решаване на проблема, за съдбата на обекта. Обстоятелствата на тази продажба са такива, че е много логично и на следващите инстанции да се потвърди това решение, защото това си беше една скандална продажба, която е в разрез с обществения интерес."

СГС счита, че сделката за Царските конюшни е неизгодна

Сделката за т.нар. Царски конюшни в София, сключена от бившия областен управител на столицата Веселин Пенев и „Евротансбилд&ldquo...

По думите му такива знакови обекти, тясно свързани с българската история трябва да са в ръцете на държавата.

"Това е сграда, която е свързана с възстановяването на българската държавност след Освобождението и с институциите. Малко хора знаят, че Националната служба за охрана е създадена именно от Батенберг, заедно със строежа на тези конюшни, това е било едно от нейните седалища. Именно за това сградата е с особена историчност и значение", обясни зам.-кметът.

"Тук въобще не става за нейните мазилки, тухли и физическата й тъкан, а за нейната огромна историческа стойност. Това е мястото, където са се съхранявали и първите автомобили на държавата. На времето първата най-стара сграда е била конюшня, но в последствие се е превърнала в гаража на двореца, с всички важни автомобили, някои от които днес се съхраняват в българските музеи", каза Чобанов.

"Доброто решение за "Царските конюшни" е следното, тъй като държавата е основно заинтересована, както и обществото от спасяването на комплекса, трябва да бъде избран един представител на държавата, който да бъде на достатъчно високо ниво, който да окрупни собствеността, тоест да вземе земята на сградата от МВР, защото те не могат да я използват, и да придобие останалите части и след което да се върви към ремонт, реставрация и нови функции на комплекса. Този човек според мен, трябва да е министърът на културата Боил Банов, защото става дума за културна ценност, която е с огромно значение и именно това министерство е призовано от закона да се занимава с този вид операции", заяви зам.-кметът. Той обясни, че са водели консултации с министерството и има такива нагласи. Според него това е най-логичният подход.

Самоотвод на съдебен заседател спъна делото за царските конюшни

Специализираният наказателен съд отложи разглеждането на делото за царските конюшни, предаде БГНЕС. Обвиняеми по него са бившият облас...

"Най-добрият сценарий за това място е да се организира един музей с научно-образователни функции. Ние имаме около 20 каляски, колесници и файтони, които са идеални за представяне именно в "Царските конюшни". Българо-френски консорциум, с участието на Френската академия на науките, Българската академия на науките и Нов български университет и Софийски университет "Св. Климент Охридски", вече ни изпратиха писмо. Тези много сериозни и уважавани институции, проявяват интерес за ползване на част от комплекса за образователни и научни цели. Именно за това има позитивен сценарий и трябва да вървим към неговото случване", каза още той. По думите му в момента по сградата се прави авариен ремонт, който вече е почти приключил.

"До 10 дни трябва да е завършен, като са монтирани и новите конструкции на изгорялата част на покрива", допълни Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика