ЦИК: На избори най-често се нарушава правилото за уседналост

13019
ЦИК: На избори най-често се нарушава правилото за уседналост
Снимка: БГНЕС

Неспазването на правилото за уседналост е най-честото нарушение при провеждането на избори. Това е основната причина Централната избирателна комисия да започне разяснителна кампания по повод предстоящите местни избори, които ще се проведат през есента, каза пред журналисти във Велико Търново Румяна Сидерова, член на Комисията, предаде Фокус.

През тази година предстоят избори за кметове, кметски наместници и общински съветници. Изискването за гласуване на тях е избирателят да има адресна регистрация в даденото населено място поне шест месеца преди изборният ден.

ЦИК: Ще се борим за по-малко недействителни бюлетини

Да намалее броят на недействителните бюлетини за местните избори през есента е една от целите на кампанията на ЦИК „По-близо до и...

„Това означава, че той трябва да е регистриран в даденото село или град шест месеца преди изборите. Останалите критерии са еднакви с предходните избори – избирателят трябва да има навършени 18 години, да не е под запрещение и да не е лишен от свобода. В изборите за общински съветници и кметове, както е и при тези за Европейски парламент, има допълнително изискване – това за уседналост. То не е ново, но хората не са запознати с него”, обясни още Румяна Сидерова. Тя припомни, че изискването за уседналост е шест месеца. Освен това разясни, че изискването избирателят да е живял най-малко шест месеца в съответното място, не означава, че той трябва да е пребивавал физически там, а да има адресна регистрация. Няма значение дали тя е по постоянен или настоящ адрес.

Тя подчерта, че освен за избирателите, това правило важи и за кандидатите за кметове и кметски наместници. „За да гласуват по настоящ адрес, избирателите трябва да са регистрирани в съответното населено място. Това означава, че дори да имат два адреса, единият трябва да е в градът или селото, в което искат да гласуват”, поясни Румяна Сидерова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика