ЦИК обясни какво включва обществената поръчка за машините и с колко устройства ще се гласува

1447
ЦИК обясни какво включва обществената поръчка за машините и с колко устройства ще се гласува
Снимка: Actualno.com

Общият брой машини, с които ще се гласува на парламентарния вот на 2 октомври, към момента е 10 953, а на 11 юли миналата година е бил 10 937.

"Информацията за броя машини за гласуване у нас и извън страната е по предварителни избирателни списъци и предварителни данни за гласувалите в чужбина. Може броят да претърпи промяна в зависимост от окончателно обявените списъци", обяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева на брифинг на Централната избирателна комисия в четвъртък.

ЦИК съкрати двойно секциите с две машини спрямо предходните избори

Почти два пъти по-малко секции с две машини ще има на парламентарните избори на 2 октомври спрямо последния вот, реши Централната избир...

В законовия срок - 22 август, има регистрирани 2 инициативни комитета за издигане на независими кандидати – във Варна и в 25-ти МИР София. От 24 август ЦИК приема документи за регистрация и на НПО-та, подадени са заявления от 4 организации, но още няма регистрирани, защото тече проверка, добави тя.

ОЩЕ: Луна ще участва на изборите на 2 октомври

Припомняме, че в законовия срок се регистрираха 24 партии и 7 коалиции, като след това ЦИК заличи регистрацията на една от коалициите - "Дух и традиции".

От 23 август на интернет страницата на ЦИК е активна възможността всеки избирател да види дали фигурира в подписка на дадена партия или коалиция. "Ако открие името си, а не се е подписал, моля, жалбите да бъдат адресирани към Комисията за защита на личните данни. Ако бъдат подадени в ЦИК, ние ги препращаме там", обясни Матева на избирателите.

Вижте до кога може да поискате да гласувате по настоящ адрес

До 17 септември избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък ...

От ГРАО са информирали, че са активни няколко начина за проверка на избирателите в коя избирателна секция могат да гласуват. Те могат да го проверят и в сайта на ЦИК.

Зам.-председателят на комисията Цветозар Томов коментира и казуса с разминаването на броя мандати за различните области в страната и населението в тях. Появиха се коментари, че мандатите би следвало да бъдат преизчислени на база резултатите от преброяването на населението от миналата година. Официални резултати от преброяването обаче още не са обявени и "ЦИК не може да стъпи на тях, за да преизчисли мандатите на предстоящите избори", е аргументът на Томов. "След обявяването им това ще бъде направено".

Томов заяви, че заявления за гласуване извън страната се подават на страниците на ЦИК. Върви и процес на предварителна организация за разкриване на секции на базата на резултати от предишни избори. До момента има 18 109 потвърдени заявления извън страната, подадени към 14 ч. днес.

Броят на подадените заявления е по-нисък тази година, отколкото на последните 3 избора. "Причината за това е, че беше променен Избирателният кодекс и имаме възможност да обявяваме секции на базата на гласували 100 или повече избиратели в секция на предишни избори", каза Томов. Той обаче каза, че подаването на заявления не е само за да се открие секция, а и да се направят предварителни списъци, които облекчават работата на комисията в изборния ден. Хората, които не са включени в тях, трябва да попълват декларация, че не са гласували и нямат намерение да гласуват на друго място – "това е създаване на излишна работа на институционално равнище", смята Томов.

Молбата на ЦИК към хората, които биха искали да са включени в секционните комисии извън страната, е да пращат писмата си на работна група „Избори“ към МВнР.

ЦИК обясни за "мъртвите души": Подкрепяш партийна подписка и умираш след две седмици

"Във всички подписки почти има покойници. Възможно е човек, който се е подписал в подписката две седмици преди датата на внасяне, да е ...

Относно обществената поръчка, обявена от ЦИК, на стойност 6,8 млн. лв. без ДДС, с която бяха поканени "Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В." и "Сиела Норма" АД, Матева заяви, че тя не включва купуване на нови машини, а инсталиране на софтуер за устройствата, които ще се ползват. Припомняме, че "Смартматик" са производител на купените от комисията машини и автори на софтуера, а "Сиела Норма" и досега работеше по доставката на устройствата.

"До събота вечерта – около 23 ч., се подават офертите, в неделя се отварят и се провеждат преговори с евентуалния изпълнител. До към вторник-сряда ще трябва да има сключен договор за тази обществена поръчка", каза Матева.

12 837 машини притежава държавата и те са достатъчни, по обществената поръчка няма да се купуват нови машини, а ще се инсталира софтуер и ще бъдат транспортирани машините в страната. Извън страната – отговаря МВнР. Ще бъдат наети техници за обслужване на машините в изборния ден и у нас, и зад граница - пак по обществената поръчка.

"ЦИК се опитва да организира дейностите по техническа организация на машинното гласуване. Тези дейности следва да се възлагат на изпълнителната власт, така както транспортирането на хартиените бюлетини се извършва от изпълнителната власт. Имахме желание и тази дейност да се извърши от изпълнителната власт, но заради кратките срокове за организация на изборите от Министерство на транспорта ни каза, че "Български пощи" не може сама да организира целия транспорт. Така че преценихме да обявим обществена поръчка", обясни тя.

ОЩЕ: ДБ обжалва пред ВАС решение на ЦИК за изходния код на машините за гласуванe

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика