ЦИК отхвърли сигнали срещу Борисов за агитация в изборния ден

7949
ЦИК отхвърли сигнали срещу Борисов за агитация в изборния ден
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов предизвика остри критики към себе си и бе обвинен в агитация в изборния ден. Причината - попитан за какъв президент гласува, Борисов започна остро да критикува настоящия такъв Румен Радев.

Сигналите срещу лидера на ГЕРБ за агитация в изборния ден обаче са отхвърлени от ЦИК, заяви зам.-председателят на комисията Росица Матева. А решението на ЦИК всъщност е факт, защото не се е събрало мнозинство - иначе проектът за решение е, че Борисов е извършил агитация. ПЪЛНОТО РЕШЕНИЕ ТУК!

"Румен Радев успя да ни скара с нашите съседи... Това е резилът, за да говориш за правда и върховенство на закона, да откриваш инициативата "Три морета", да ходиш на срещи с НАТО и да кажеш, че Крим е руски. Аз съм потресен от мълчанието и на Христо Иванов. Мълчанието на агнетата – няма го нито него, нито генерал Атанас Атанасов и всякакви други евроатлантици. Пълно мълчание", коментира Бойко Борисов.

ЦИК: 24,12% избирателна активност към 16 часа

Към 16 ч. до урните за вота за президент и вицепрезидент са отишли 24.12% от имащите право на глас или общо 1 599 829 души. Най-висока ...

25 от сигналите са за агитация от страна на Борисов.

Както стана ясно - бил е внесен  проект за решение за установяване на нарушение, но не е събрано необходимото мнозинство. "За" констатиране на нарушение са гласували 9 от членовете на ЦИК, а против - 5. При това съотношение няма как да се вземе решението "за".

Часове след изказването на Борисов стана ясно, че адвокат Емилия Недева е подала жалба. Тя написа във "Фейсбук", че е изпратила сигнал до Централната избирателна комисия срещу Борисов за тежко нарушение на Изборния кодекс. Недева обясни, че че БНТ е пуснала 6-минутно изказване на бившия премиер, в което той нападна кандидата за президент Румен Радев и агитира в полза на другия кандидат Анастас Герджиков.

ЦИК: Две секции преминаха на хартиено гласуване

До момента няма регистрирани сериозни нарушения. В две секции в страната вече се премина към хартиен вот - една в София, в 25 РИК, и ед...

Борисов направи изказването си пред журналисти, след като гласува, като на въпрос за кого е гласувал обяви, че ще е "голям резил, ако Румен Радев стане президент". "Искрено се надявам българите да проявят разум и да изберат ректор на ректорите, пред един който ни вкара в международен скандал", каза още Борисов.

Адвокат Недева смята, че след като ЦИК е проявила принципност и реши миналата неделя да санкционира съпредседателя на ПП Кирил Петков заради обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, "няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов".

"Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност. Считам, че следва да бъде наложена съответна санкция и на БНТ, за това, че разпространи изказаните в нарушение на ИК думи на Бойко Борисов и по този начин те достигнаха до огромна аудитория от гласоподаватели, част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи", заявява още юристът. И нейната жалба, както стана ясно, бе отхвърлена.

Ето какво заяви Бойко Борисов в изборния ден:

Бойко Борисов: Резил ще е, ако Румен Радев остане президент (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика