ЦИК ще трябва да назначи служебно и РИК в Русе

13585
ЦИК ще трябва да назначи служебно и РИК в Русе
Снимка: БГНЕС

Позицията на ДПС относно участието на представител на партията в ръководството на Районната избирателна комисия в Русе провали консултациите, които се състояха днес под ръководството на областния управител Венцислав Калчев, предаде БГНЕС.

Така РИК-Русе за предстоящите избори за Европейски парламент ще бъде сформирана служебно от Централната избирателна комисия. Същото се случи вчера и в София, след като ГЕРБ и БСП не се договориха за квотите.

Ябълката на раздора се оказа секретарското място в комисията. И Коалиция за България, и ГЕРБ, и ДПС бяха издигнали свои кандидати за председателския пост, като партията на Лютви Местан бе предложила едно и също лице за трите позиции – председател, зам.-председател и секретар. ГЕРБ заявиха готовността си за консенсус, като отстъпят председателството на РИК на червените в замяна на секретар. ДПС обаче категорично отказаха да приемат зам.-председателския пост, което на практика блокира консултациите. Представителят на ДПС не успя да обясни логично защо изобщо са посочили зам.-председателско място в предложението си, след като всъщност не го искат и настояват или за председател, или за секретар. Извън споровете остана "Атака", които поискаха единият от двамата зам.-председатели да бъде техен представител.

Накрая стана ясно, че казусът ще бъде решен от ЦИК. Районната избирателна комисия в Русе ще се състои от 15 членове, от които по 5 от ГЕРБ и Коалиция за България, 2 от ДПС, 1 от "Атака" като парламентарно представени партии и коалиции, и още по един от НДСВ и Синята коалиция, които имат евродепутати в сегашния ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика