Данаил Кирилов: ЦИК може да се справи с изборите и при Brexit

1716
Данаил Кирилов: ЦИК може да се справи с изборите и при Brexit
Снимка: БГНЕС

"За образуването на секции за гласуване извън България няма никаква промяна в режима, установен и приет през 2016 г.", подчерта председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

"По отношение на държавите в ЕС има възможност за откриване на избирателни секции по общите правила и принципи за формиране на секции в чужбина,  а по отношение на държавите извън ЕС има възможност да се откриват до 35 секции в консулските и дипломатически представителства там", припомни той.

Brexit без сделка - как ще повлияе на британските компании у нас и на българския бизнес?

Компаниите в България с британско участие се увеличават в последните години и тази тенденция ще продължи дори при излизане на Великобри...

Във връзка с напрежението около Brexit той e категоричен - "към момента няма прекратяване на членството в ЕС на Великобритания и по тази причина няма как да обсъждаме промяна в образуването на секции във Великобритания".

Кирилов припомни, че той беше предложил да се дискутира отделно темата за изборните секции във Великобритания, но не се възприе от правната комисия. Тогава имаше възражение, че ако се повдига този въпрос би следвало да се дискутира Великобритания заедно с Турция и други държави-членки на ООН. Към момента не е ясно дали Великобритания ще участва в изборите за Европейски парламент като страна-член, отбеляза Кирилов.

Според него ако до провеждането на европейски избори Великобритания не прекрати членството си в ЕС, тя би следвало да проведе избори за евродепутати. Ако тя проведе избори за евродепутати, въобще този казус, спрямо българския Изборен кодекс не съществува. Ако дотогава процесът на прекратяване на членството завърши и Великобритания не проведе избори, тогава би следвало ЦИК да съобрази тези обстоятелства.

"Аз ви уверявам, че дори при настъпила промяна, ЦИК, ако прояви гъвкавост и съобразителност по отношение на критериите и фактическите обстоятелства за разположението на българите на Острова, би могла успешно да организира изборния процес във Великобритания", категорично заяви председателят на правната комисия.

Малта предупреди: Брекзит без сделка ще бъде "атомна бомба" за всички

Малтийският финансов министър Едуард Сциклуна предупреди, че Брекзит без сделка ще бъде „атомна бомба за всички“. Министъръ...

"Уверявам ви, добави той - че 35 секции не са малко и са достатъчни", заяви Кирилов и изтъкна, че толкова секции има и в САЩ, където също има сериозно българско присъствие и че аналогично е положението с гласуването на българите в Канада, също в Турция.

"В предходни избори не е имало съществени проблеми в изборния процес в Турция, нищо че са били 35 секциите. Да там е имало други фактически проблеми във връзка с незнанието на български език и това, че гласоподаватели не могат да си попълнят сами декларацията на български за избягване на двойно гласуване", каза още Кирилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика