Даниел Митов: Готови сме да подкрепи нови санкции срещу Русия

21385
Даниел Митов: Готови сме да подкрепи нови санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че Руската федерация нарушава мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в изказването си.

Той взе участие в неформалната среща на външните министри на ЕС "Гимних”, която се проведe на 6 -7 март в Рига в рамките на латвийското председателство. Акценти в дискусиите бяха кризата в Украйна и отношенията на ЕС с Русия, усложнената обстановка и усилията за постигане на национално съгласие в Либия, подготовката на Срещата на върха по Източно партньорство в Рига през май тази година, прегледът на Европейската политика за съседство и актуализацията на Европейската стратегия за сигурност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Премиерът на Финландия: Русия дестабилизира политическа обстановка

Премиерът на Финландия Александър Стуб смята, че ситуацията в политиката на сигурност се е променила заради Русия, пише в. "Иле". По м...

Около същата позиция се обединиха и останалите външни министри на страните-членки.

Наред с усилията за пълно прилагане на споразуменията от Минск и установяването на механизъм за контрол на изпълнението, ЕС трябва да увеличи подкрепата си по линия на политическите и икономическите реформи и демократизацията на Украйна, заяви още българският външен министър.

Външните министри направиха преглед на Европейската политика за съседство. Министър Даниел Митов заяви българската позиция за необходимостта от по-ефективна, видима и ориентирана към резултати ЕПС. Балансът между източното и южното направление е важен, с връщане към ресурсното обезпечаване от инструментите на ЕС на изток. Необходимо е Европейският съюз да обърне повече внимание към региона на Черно море , подчерта той. По думите му, засилено внимание заслужават нови аспекти от взаимен интерес със съседите като енергийна сигурност, институционална реформа, миграция, мобилност и борба с тероризма.

По отношение на актуализацията на Европейската стратегия за сигурност външните министри на 28-те бяха единни, че в променящата се геостратегическа среда ЕС следва да е про-активен. България е за постепенно и прагматично актуализиране на ЕСС, която да отговаря навременно и адекватно на динамичните променящите се предизвикателства, в сътрудничество със стратегическите партньори. От ключово значение за ЕС е амбицията да бъде обезпечена със съответните ресурси и да имаме ясна приоритизация на усилията.

Калфин се надява скоро да оправим отношенията си с Русия

България смята за важно да се търсят различни възможности за взаимодействие между Русия и Европейския съюз, каза българският вицепремие...

Страните-кандидати за членство в ЕС се присъединихакъм колегите си за съвместно обсъждане на предизвикателствата в съседните региони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика