Депутатите закриха на първо четене Държавната петролна компания

1158
Депутатите закриха на първо четене Държавната петролна компания
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Държавната петролна компания се закрива, реши на първо четене парламентът. Петролните резерви на държавата ще се управляват от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

При гласуването на първо четене "за" гласуваха 127 депутати (36 от ГЕРБ-СДС, 39 от ПП-ДБ, 34 от "Възраждане", 13 от ДПС, 15 от БСП и 10 от ИТН), "против" гласуваха 2 депутати от ГЕРБ-СДС, а "въздържали се" гласуваха 18 народни представители от ГЕРБ-СДС.

Компанията трябваше да поеме управлението на държавните петролни бази и да разработи верига от бензиностанции. Бившият премиер Бойко Борисов и финансовият му министър Владислав Горанов (санкциониран за корупция по закона "Магнитски", бел. ред.) промотираха тази идея като "по-евтин бензин и дизел за потребителите". Това е пореден опит държавното предприятие да бъде закрито след като през 2022 г. парламентът не успя да приеме законовите поправки. Още: Само заплати, но не и работа - ситуацията в Държавната петролна компания

Според вносителя, пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити. Те обаче са концентрирани в областта на недостатъчно ефективния и ефикасен контрол, а не в аспекти, свързани с липсата на конкуренция. Поради тази причина участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. 

Направените анализи сочат, че съществуването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България. Създаването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” не е обусловено от необходимост за удовлетворяване на конкретен обществен интерес, а участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса.

Не съществуват достатъчно добре обосновани икономически или такива от обществена полза аргументи, които да предполагат по-ефективното упражняване на държавната политика от страна на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” в сравнение с Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. С оглед на тези съображения се предлага Държавно предприятие „Държавна петролна компания” да бъде закрито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика