ДПС пак иска законова промяна, за да си осигурява по-лесно гласове от Турция

2966
ДПС пак иска законова промяна, за да си осигурява по-лесно гласове от Турция
Снимка: БГНЕС

ДПС винаги е настоявало всички български граждани, независимо от това къде се намират, да упражнят правото си на вот. Не става въпрос за автобуси и за европейските избори, защото за евровотът има изискване да се гласува в съответната държава. Искаме промяна на уседналостта. Така депутатът от ДПС Йордан Цонев призна, че Движението иска отново промяна на Изборния кодекс и връщане на старото положение – когато не трябваше поне 6 месеца да имаш адресна регистрация в дадена община, за да гласуваш там.

Според Цонев, въпреки че някой живее например в Истанбул, той имал имот в България, имал роднини и не му било безразлично кой управлява общината. Те се връщат, каза депутатът и даде пример, че хора се връщали и от други държави, не само Турция. Ще настояваме, макар да знаем, че сме сами, заяви Цонев, който не призна, че мотивът е привличане на гласове от Турция в полза на ДПС за местните избори през есента и подчерта, че ДПС ще предложи и да отпадне забраната за агитация на чужд език. Като дойде сега Макс Вебер (бел. ред. – кандидатът на ЕНП за председател на ЕК), ГЕРБ какво е правят, попита народният представител. Той отрече да имало случай на митинг на ДПС да не се превежда на български език.

Управляващите със спорна идея - да отпадне забраната за изнасяне на социологически данни в изборния ден

Отпадане на забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронни и информационни медии в изборния де...

Етническо напрежение?

Същевременно Цонев порица Красимир Каракачанов заради думите му, че "циганите са много нагли" и етническият въпрос е много опасен. И попита – кои цигани са престъпници – тези, които чистят София, Варна, Бургас на минус 20 градуса? Защо премиерът мълчи, защо президентът мълчи? Затова ще поискаме прокуратурата да каже дали думите на Каракачанов представляват подбуждане към етническа омраза, обобщи депутатът на ДПС. Той обаче избегна да коментира как се получава така, че масово на ромите им се позволява да имат незаконни жилища, а някои от тях покрай избори се сдобиват с луксозни незаконни къщи, като попита къде било задължението на обществото да приобщи ромската общност.

Специално за случая "Войводиново" Йордан Цонев беше категоричен, че там кметът е на ВМРО и обяви, че трябва да има наказани, но не цял етнос. Той добави и друго – накрая всички партии щели да дойдат на позицията на ДПС, че България трябва да си изработи национални приоритети и да ги следва.

Изборът на F-16

Парламентът прие промени в Изборния кодекс, одобри частично машинно гласуване

Парламентът гласува на първо четене промените в Изборния кодекс. „За“ измененията гласуваха 115 народни представители, двам...

Пред Нова телевизия Цонев не видя нищо неудобно, че ДПС и ВМРО са на едно мнение за преговорите за F-16. Неудобна е за всички останали партии, обяви народният представител и не пропусна да каже как през цялата си история ДПС следвало пронатовски курс. Трябваше да се мине към директни преговори от самото начало, не да се канят големи европейски корпорации да харчат пари за конкурс и да се обиждат сега, е тезата на Цонев.

На питане дали такива важни въпроси се решават на срещи като тази между Ахмед Доган и американския посланик Ерик Рубин, Цонев отговори, че на тази среща не се бил обсъждал въпросът за F-16 и отрече, че такива срещи се превръщат в един вид пазарлък – на нас това, на вас онова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика