Драгомир Заков: НАТО подсилва източния фланг, трябва да се взимат бързи решения

9702
Драгомир Заков: НАТО подсилва източния фланг, трябва да се взимат бързи решения
Снимка: БГНЕС

“На срещата в Брюксел получихме категорично послание от всички страни-членки за усилването на отбранителния потенциал на Алианса в това число и на източния фланг“. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков на брифинг пред български журналисти в Брюксел след края на извънредната среща на министрите на отбраната.

По думите му, продължават вече заявените дейности по усилване на отбранителния потенциал по всички направления. Към този момент от българска страна това е българската бойна група. “Както беше заявено, тя се ръководи от България, намира се под оперативния контрол на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа и има мултинационален елемент“, посочи той. Министър Заков поясни, че ако кризата се развие, има разписани мерки и планове за още по-сериозно усилване на сигурността, които биха осигурили максимална защита на България и българските граждани.

Заков: Визитата на Лойд Остин показва силния ангажимент на САЩ

"Изключително знаково е посещението на министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в България". Това зави министърът на отбраната Драгом...

За предстоящото посещение в България на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин министър Заков подчерта, че очаква да бъде отново потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Алианса. В отговор на въпрос на журналисти за ситуацията около охраната на въздушното пространство, министърът на отбраната Драгомир Заков посочи, че за Военновъздушните сили решенията са отлагани дълго време.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

“В ситуация сме, в която трябва да се взимат бързи и отговорни решения. Те невинаги са популярни, но са важни за сигурността“, посочи той. “В момента осигуряваме не само българското небе, а въобще въздушното пространство на НАТО“, подчерта министър Заков. “Дали ще се продължи в същата конфигурация – Министерството на отбраната работи като водещо ведомство с всички останали институции, за да намерим най-правилното решение“, каза той.

“В краткосрочен и средносрочен план няма как да запълним нашите дефицити, включително и на българска територия. В дългосрочен план целта ни е България от консуматор на сигурност, да се превърне в доставчик на сигурност. Ние ще развием тези планове заедно с нашите съюзници, за да може да постигнем ниво, на което България да може на сто процента да осигурява своята сигурност в рамките на колективната“, каза още министър Заков.

Той участва в извънредна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. Форумът започна със заседание на Северноатлантическия съвет с участието на представител на EС и министрите на отбраната на Грузия, Украйна, Финландия и Швеция. Съюзниците обсъдиха подкрепата за Украйна и непосредствения отговор на настоящата криза. Изразена беше солидарност с Украйна и беше препотвърдена политическата и практическата подкрепа за страната. Съюзниците и партньорите заявиха пълната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Пентагонът обсъди укрепването на източния фланг на НАТО с България и Румъния

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обсъди по телефона с колегите си от България и Румъния ситуацията в Украйна. Тримата разговар...

В своето изказване министър Заков подчерта, че непосредствените стъпки на съюзниците следва да засилят непоколебимата решителност да останат единни пред тази сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност и международния ред, основан на правила. “Сега е времето за бързи и ясни действия в подкрепа на Украйна, действия, с които ще продължим да увеличаваме цената за агресора, като налагаме тежки и убедителни санкции“, посочи министър Заков.

Срещата продължи със заседание във формат “30“, посветено на адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО и следващите решения и действия в контекста на предстоящата среща на министрите на отбраната през юни и срещата на върха в Мадрид, които да гарантират възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса срещу всички заплахи.

В резултат на агресивните действия на Русия НАТО за първи път активира отбранителните си планове. Алиансът разположи допълнителни отбранителни сухопътни и военновъздушни сили по източната си част. Министрите на отбраната дадоха насоки за по-нататъшното адаптиране на възпиращия и отбранителен потенциал в дългосрочен план, преди всичко в източната част. Съюзниците потвърдиха пълното си единство и ангажимента да продължат да предприемат всички необходими мерки, за да гарантират сигурността и отбраната на  страните-членки. Тези мерки ще останат отбранителни и пропорционални, като се избягва ескалация.

Министърът на отбраната акцентира в своето изказване върху необходимостта Алиансът да бъде подготвен за новата реалност. Възпиращият и отбранителен потенциал във всички домейни следва да бъде адаптиран, особено по източния фланг, изтъкна министър Заков.

От българска страна беше препотвърдено предложението за домакинство на Регионалната морска координационна функция, като част от структурата на силите на НАТО. Представена бе и информация за развитието на бойната група на българска територия, която е отворена за участие на съюзници с цел попълване на съществуващите критични дефицити.

Военният министър потвърди: Има предложение за разполагане на съюзнически войски в България

"Съюзнически войски може да има и това е предвидено в решението на Министерския съвет - там пише "при необходимост". Такава необходимос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика