ДСБ: Пореден нагъл опит за ускоряване на новите ски строежи в Банско

1968
ДСБ: Пореден нагъл опит за ускоряване на новите ски строежи в Банско
Снимка: Pixabay

Отново сме свидетели на поредния нагъл опит за обслужване на конюнктурни, частни интереси. Правителството на Бойко Борисов се опитва да увеличи 11 пъти концесионната площ спрямо сегашната, както и да навлезе със 70 хектара в обекта на световно наследство на ЮНЕСКО.

Това се казва в позиция на ДСБ относно узаконяването според тях на извършените от концесионера "Юлен" нарушения, ползването на по-голямо от предвидената по договор площ от Националния парк "Пирин" и вдигането само с 30 процента на концесионните плащания в бюджета.

Граждани се обявиха срещу коалиционния модел, искат единен демократичен фронт

Граждани се обявяват срещу коалиционния модел и искат създаване на единен демократичен фронт, който да работи за необходимите реформи н...

Според "сините" всичко това се случва против действащото българско и европейско законодателство и седмици преди да влезе новият закон за концесиите, който има по-строга регламентация и изисква конкурентност.

Те настояват всяко незаконно строителство на писти, сгради и съоръжения да бъде разследвано и наказано от компетентните органи, както и държавата да гарантира правата си като бъдат издадени актове за държавна собственост на всички построени от концесионера сгради и съоръжения и същите да бъдат отразени в кадастралните карти.

"Министерски съвет да не допуска изменение на концесионния договор за Пирин, преди влизането в сила на новия закон за концесиите" се казва в позицията им.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че правителството няма да гласува утре промяната в концесионния договор за ски зона Банско в национален парк Пирин. Проекторешението се отлага за следващото заседание на кабинета, което ще се състои точно между Коледните и Новогодишните празници (27 декември).

Атанасов: Обезсмислянето на институциите вече е пълен факт

В тази държава няма разделение на властите и няма обществена чувствителност, а би следвало институциите да държат пулса на обществените...

Като мотив за решението си за отлагане на проекторешението министърът на екологията Нено Димов посочи, че е редно да бъдат гласувани заедно двата проекта– за концесията и за плана за управление на Пирин, защото се отнасят за едно и също място.

Позицията на ДСБ гласи още, че държавата не е защитила собствеността си в територията на концесията, тъй като няма издадени актове за държавна собственост на нито един от построените обекти и в нарушение на Закона за концесиите собствеността на лифтовете вече е прехвърлена от концесионера на трети лица.

Те настояват при разтрогване или предоговаряне на концесията, новият договор да отговаря на всички условия на българското и европейското законодателство, както и да гарантира равнопоставеност на бизнеса и свободна конкуренция при предоставяне на услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com