Eдни и същи фирми системно подават жалби срещу ТОЛ системата

8771
Eдни и същи фирми системно подават жалби срещу ТОЛ системата
Снимка: Getty Images/Guliver

Година и два месеца буксува процедурата за ТОЛ системата. След последното решение на ВАС се отхвърлят жалбите на три жалбоподатели. Удължихме срока за подаването на оферти и получихме шест оферти и три жалби. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му в момента се спира обществената поръчка до произнасането на компетентния орган, в случая - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Виждаме, че един и същи процедурен трик се използва за подаване на жалби. Една от жалбите е за късия срок за подаване на оферти, но в същото време фирмата, която е подала тази жалба, е подала и оферта. Същите фирми са подавали жалби и преди. Сходен е предметът на жалбите", коментира още Нанков в ефира на БНТ. ​

Нанков: Трябва да съкратим строежа на тунел "Железница" с 400 дни

Повече фирми ще строят едновременно тунела „Железница“, за да се избегне загуба на еврофинансиране. Това заяви министърът н...

Actualno.com припомня, че на 22.05.2017 г. от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че обществената поръчка за ТОЛ системата спира до произнасяне на компетентните органи заради постъпилите в петък, 19 май, три жалби.

По-рано шест оферти бяха подадени преди да изтече крайния срок за участие в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на ТОЛ системата за таксуване на автомобилите над 3,5 т., която ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца, а индикативната ѝ стойност е 200 млн. лв. без ДДС. 300 млн. са приходите на годишна база от таксите за винетки към 2016 година в АПИ.

"По отношение на срока сме се съобразили с мотивите на Върховния административен съд (ВАС). Процедурата е обявена още на 5 април 2016 г. Тоест същите условия от 2016 г. са наличини и в момента. Необосновани са аргументите за късите срокове. Ние не обявихме отново процедурата, ние удължихме срока с 24 часа и вече имаме 6 получени оферти", подчерта Нанков.

Съпротивата в един подобен процес е в лица, които имат интерес от съответната система да не се въведе. Електронната винетка ще замени хартиените стикери. Най-натоварен ще е секторът на тежките превозвачи.

Към момента България е страната с най-ниското таксуване на транзитно преминаващите през нашата страната, коментира министърът. Ще се изготви тарифа за новата винетка, но логиката е електронните винетки да не превишават сегашните стойности.

До края на юни трябва да са готови тунелите „Витиня“ и „Елешница“ на „Хемус“

До края на месец юни тунелите „Витиня“ и „Елешница“ на АМ „Хемус“, които в момента са в ремонт, тря...

Ще имаме възможност за еднодневна винетка и за винетка "Уикенд". Ще има възможност и годишната винетка да трае от дата до дата на закупуване, поясни Николай Нанков.

На база километри и основната тежест ще се определят ТОЛ таксите за тежкотоварните автомобили. По-голямата част от парите, които ще се събират, за ремонт на пътищата, ще идват от тежкотоварните автомобили.

Около половин милиард годишно ще се събират от таксите на ТОЛ системата. Тези пари ще отиват изцяло за пътна безопасност и рехабилитация на пътищата, категоричен бе регионалният министър.

Ремонтът на тунелите

Имаме доклад с 15 тунела, които са в опасно състояние. Ремонтираме "Витиня" и "Ечемишка". За активният сезон те трябва да бъдат отворени. Трудни са процесите, тъй като има изливане на бетон, подмяна на арматури.

Обществената поръчка за ТОЛ системата блокира заради три жалби

Процедурата за възлагане на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси ...

Преди началото на зимния сезон ще се опитаме да приключим и с рехабилитацията и на другата тръба на "Ечемишка", каза Нанков.

Санирането на сградите

Ще оптимизираме процеса на отделните участници по програмата за санирането. Ще има контрол и мониторинг за това как общините си вършат работата по контрола на дейностите. Редно е и някои от държавните институции, които могат да упражняват контрол на места, където имаме недобросъвестни дейности от страна на строителя, да участват в този процес, стана ясно още от думите на регионалният министър.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com