Евгений Кънев: "Демократична България" трябва да избегне "канибализъм на гласове" спрямо Кирил Петков

7512
Евгений Кънев: "Демократична България" трябва да избегне "канибализъм на гласове" спрямо Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

"Явно въпросът днес за демократичната общност е дали ДБ трябва да издига свой кандидат за президент или не.

Преди известно време защитих тезата, че предвид малкото време и оскъдните ресурси издигане на собствен кандидат без шансове за победа е само разконцентриране на фокуса от кампанията за парламентраните избори и ще е само щета.

Тогава обаче не беше ясно, че ще има нова партия на двамата служебни министри "Промяната продължава" (ПП).

Иван Бакалов: За Асен Василев и Кирил Петков не е добре да се присъединяват към Демократична България

"Видяхме, че традиционните партии са изгубили доверие като ГЕРБ, БСП слизат надолу. Новите партии не бяха в състояние да излъчат правит...

В новата ситуация, ДБ задължително трябва да търси безконфликтна диференциация от новата партия на промяната. Предвид сходството на програмите и таргетираните гласоподаватели има голяма вероятност от “канибализъм”, както наричат в маркетинга случая, когато един продукт "изяжда" приходите от друг продукт на една и съща компания и тя запазва, вместо да увеличава общите приходи", заяви икономистът Евгений Кънев с публикация в социалните мрежи.

"Така и в нашия случай без диференциация има вероятност просто преливане на гласоподаватели от ДБ към ПП.

Доколкото е ясно, че ПП ще подкрепи Румен Радев, то издигането на разпознаваемо и с добра популярност лице за президент от ДБ може да да донесе различни гласове за ДБ.

Примерно, Лозан Панов е добра опция, но неговите фенове така ли иначе вече гласуват за ДБ и неговото име може само да ги запази за ДБ. Нужна е фигура, която е широко популярна извън политиката като д-р Симидчиев, (който най-вероятно ще се кандидатира за депутат. ) При всички случаи, ще има силна позитивна корелация между гласуващите за президент на ДБ и гласуващи за ДБ.

Освен собствена кандидатура за президент, ДБ може да увеличи поддръжниците, ако повече говори по парливи теми за обществото, отколкото основно по абстрактната съдебна реформа, с която вече се спечелиха 13-14%. За по-голям растеж задължителни са говорители по темите за икономиката/инфлацията/доходите; справянето с епидемията във връзка с икономиката; ясни цели каква трябва да е България до края на мандата. Провалът по тези теми ще доведе до отлив към ПП, където и двете водещи лица са се доказали по тях.

Манолова с покана към Кирил Петков и Асен Василев

"Комисията по ревизия е една от малкото временни комисии, които завършиха и с доклад работата си, с изводи и препоръки. Имаше разкрития...

Надали има политическа сила с толкова добри експерти като ДБ и тяхното показване по медиите е голям потенциал за още нови гласове. Ограничаването на медийното присъствие само до 2-3 политически лица ограничава вотът само до хората, които ги харесват или гласуват за идеи.

Акцентът върху “десните” ценности - законност, малка държава, ниски данъци, ефективно правителство и защита на средната класа - ще са особено важен диференциращ фактор в тази кампания, където погледът на ПП ще е по-скоро към левия спектър.

Силното присъствие в местните медии и срещи с хората от по-малките градове и общини е мощен фактор за достигане до аудитория, която сега традиционно гласува за големите традиционни партии. Особено ако могат да се смелят на популярен език най-важните послания за промяна.

Има още много начини за диференциране на ДБ от другите партии, но най-важно е популяризирането чрез опростен език на обща позитивна визия за Промяната, от която да спечелят всички българи, които си изкарват хляба по почтен начин.

Лидерите трябва да говорят по всички важни за обществото теми без задължително да ги обвързват със съдебна реформа. Така, както го правят Кирил и Асен - които с вещина прилагат методите на икономическия към политическия маркетинг.", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика