Евродепутати питаха Гешев за корупцията у нас с фокус "Апартаментгейт"

10687
Евродепутати питаха Гешев за корупцията у нас с фокус "Апартаментгейт"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Българите сме една от най-старите държави на Европа. Имаме много положителни качества, но и някои лоши. Пред Европарламента показахме някои лоши черти. Тази лоша черта е свързана с вица как само около казана с българите нямало охрана, защото ако някой тръгне да излиза от катрана, друг го хваща и го връща. Това каза следващият главен прокурор на България Иван Гешев след като две евродепутатки - ирландката Клеър Дейли и румънката Рамона Стругариу от "Обнови Европа", де факто го подложиха на кръстосан разпит от гледна точка ниво на корупция по време на специална дискусия в Брюксел за създаване на обща европейска стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност. Според двете, в България нивото на корупция става по-високо, пише в. "24 часа".

Гешев, обаче, отрече това и подкрепи своята теза с арестите на Баневи и Арабаджиеви, както и на Миню Стайков, плюс огромно количество замразени средства заради съмнения за организирана престъпност - 2 млрд. лева според Гешев за последните 4 години и искове за 3 млрд. лева. Той обаче не уточни колко от тези искове са окончателно приключили в съда, а никой от Баневи, Арабаджиеви и Стайков още не е осъден и никой не е заемал политически пост. Главният прокурор вярва и, че двете евродепутатки били подведени от "Биволъ", защото говорели за "Апартаментгейт" от гледна точка намесването на жена му в сагата и за т.нар. дело "Недосегаемите", за което сайтът за разследваща журналистика изкара аудиозаписи и твърдения, че Гешев нарочно е работил за по-ниски присъди на обвиняемите. От прокуратурата първо отрекоха публично твърденията, после започна проверка и тя приключи без да установи нищо точно в момента, в който ВСС гласуваше за втори път кандидатурата на Гешев за главен прокурор и за втори път я одобри. А евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пък смята, че "Биволъ" са пратили разследването си както и подозренията за по-евтиния от обичайното апартамент на половинката на Гешев Детелина Ханчева на двете евродепутатки и това обслужвало бизнес интереси. Радев също изгря в разследване на "Биволъ" - за скандала с либийския танкер "Бадр", а темата беше засегната от Стругариу. Според Гешев обаче няма доказателства за незаконни действия на Радев - там има съмнение дали той не е искал милиони от Либия, за да участва като посредник в спора за танкера.

С оглед "Апартаментгейт", Клеър Дейли пък изрази притеснение, че Гешев изобщо идва в ЕП от гледна точка на толкова висш представител на българското правосъдие - освен ако не дава ясни отговори на тежки въпроси, но бъдещият главен прокурор коментира това като мнение на само една жена, не на цялата Комисия за граждански права и свободи на ЕП. Дейли обаче беше и човекът, който повдигна въпроса за "Недосегаемите".

По време на конференцията за всеобщ европейски план за борба с корупцията и организираната престъпност, чиито основни теми бяха изговорени пред Комисията по граждански права и свободи на ЕП, Гешев се срещна за кратко с главния европейски прокурор Лаура Кьовеши. Казах на Кьовеши, че българската прокуратура ще окаже максимално съдействие и е насреща, когато възникнат проблеми, обясни Гешев. Кьовеши обаче си тръгна преди Гешев да говори пред евродепутатите и това беше изтълкувано като сериозен знак, но самият той заяви, че европейският главен прокурор просто имал друг ангажимент.

Новият ни главен прокурор казва и, че преодоляването на пречките пред практическото сътрудничество между държавите – членки и повишаването на ефективността в противодействието на престъпленията с транснационален характер е възможно само чрез:

- ускоряване и разширяване на обмена на споделена информация.

- взаимно признаване на резултатите от процесуалните действия, извършени в рамките на предприето разследване.

- използване на събраните доказателства.

"Най-ефективен сред използваните инструменти за съдебно сътрудничество за улесняване на разследванията и наказателните производства при събирането и предаването на доказателства е директният контакт между правоприлагащите, правоохранителните и правораздавателните органи / както в така и извън ЕС / подобряващ ефективността и ефикасността на трансграничното сътрудничество за противодействие на престъпността", каза още Гешев.

ПЪЛНА СТЕНОГРАМА ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО С ВИДЕО!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика