Европейските либерали се разграничиха от кандидатурата на Пеевски за евродепутат

23566
Европейските либерали се разграничиха от кандидатурата на Пеевски за евродепутат
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофщад се е провалил в опита си да убеди либералната партия в България ДПС да не слага в листата си за евроизборите един доста противоречив кандидат, пише Euractiv.

Въпреки строгата критика от различни страни бизнесменът Делян Пеевски е втори в листата на Движението за права и свободи. 33-годишният Пеевски е част от партията, представляваща турското малцинство в България и асоциираща се с АЛДЕ в европейски план.  

Станишев: Защо Пеевски да не е евродепутат, след като Борисов беше премиер

ДПС по никакъв начин не са реагирали на моите думи от вчера. Не подготвям нова политика след европейските избори. Това заяви пред БНТ л...

Ги Верхофщад се опитал да убеди лидерите на ДПС да не включват Пеевски в листата, за да не предизвикват напрежение, научил е Euractiv от свои източници. Бившият белгийски премиер, който е кандидат за следващ председател на Европейската комисия, е направил това както в пряк разговор с първата в листата на ДПС Филиз Хюсменова, така и по телефона с лидера на ДПС Лютви Местан.  

Въпреки това Верхофщад не е бил чут и Пеевски остава в листата на място, което му гарантира избиране за Европейския парламент. Според социологическите проучвания ДПС ще успее да спечели 3 мандата на изборите.

Верхофщад е заявил, че ако Пеевски влезе в ЕП, той няма да бъде избран на ръководна позиция в някоя от комисиите или делегациите, а ще бъде на заден план в институцията. „Ако той просто иска парламентарен имунитет, ще успее да го получи, но да не се надява на издигане. Депутати като Пеевски не ни позволяват да критикуваме другите политически партии за техните спорни членове”, заявили са източници от АЛДЕ пред Euractiv.

Миналият юни българският парламент назначи Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност". Това почти свали новоназначеното тогава правителство на министър-председателя Пламен Орешарски. Ситуацията срина реномето и на лидера на социалистическата партия в България Сергей Станишев. Назначението бе отменено, но протестите продължиха с искане за оставка на кабинета.

Пеевски към Пенгезов: Дай конкретни имена на мои емисари

Депутатът от ДПС и кандидат за евродепутат Делян Пеевски за пореден път се изказа пред агенция ПИК по въпрос, касаещ неговата особа. Ст...

В България Пеевски е считан за символ на сенчестите групи, отговорни за обедняването на страната и развалянето на имиджа й. Официално депутатът няма частна собственост, но се знае, че контролира огромни икономически интереси в различни области и приближените до него медии водят мръсна война срещу политическите му опоненти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика