Фандъкова: С парите, отделени от правителството за София, се ощетяват софиянци

15281
Фандъкова: С парите, отделени от правителството за София, се ощетяват софиянци
Снимка: Vivacom

С отделените средства на Столична община от правителството са ощетени софиянци, а не кметът. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на въпрос, че по отношение на отделените средства от правителството на Столична община няма лично отношение на премиера Пламен Орешарски, предаде „Фокус”.

„Четох някъде заглавия, че са облагодетелствани кметове на ДПС и БСП в страната. Но всъщност са ощетени хората в София, а не кметът на София”, подчерта Фандъкова.

Фандъкова: Няма нужда от грипна ваканция

В момента в общинските детски градини и училища няма необходимост от обявяването на грипна ваканция. Това каза кметът на Столична общин...

По думите й, че е очевидно, че социални проекти като построяване на детски градини в голям град са необходимост и това е за семействата в София, а не за кмета и за самата нея.

12 милиона лева от общинския бюджет са заложени за строителство на детски градини за 2014 година – това е последователна политика, а отделно от това 5,6 млн. лева са средствата, които правителството на Бойко Борисов отдели за същото – е сериозна инвестиционна програма.

„Но всички знаем, че този проблем е трупан през годините - че към София продължават да идват хора, които тук намират работа и имат нужда от инфраструктура, детски градини и училища за децата им”, каза още Фандъкова. Тя обясни, че детски градини не се строят в центъра на София, защото няма терени за това. Такива заведения се строят в малките населени места, като в район „Кремиковци”, в район Нови Искър, „Панчарево”, в ж.к. „Люлин”, ж.к. „Младост”.

Разпределението на средствата за общините от правителството показва, че не успяхме да спечелим доверието на българското правителство, заяви Фандъкова на заседанието на Столичен общински съвет. „Столична община получава от държавата 6 милиона лева за изграждане на 6 детски градини. Това ни изправя пред трудна ситуация как точно да бъдат разпределени тези средства – какво да намалим – броя на групите в детските гради или да сторим наполовина”, подчерта Фандъкова.

Фандъкова: Приоритет за София е строителството на метрото

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с председателя на група на ЕНП във Европейския парламент Джоузеф Дол, предаде БГНЕС. Срещ...

По думите й има детски градини на стойност за 1 милион или под 1 млн. лева.

Общината кандидатства по три пакета за образователна инфраструктура с 15 млн. лева и за транспортната инфраструктура – 12 млн. лева, посочи кметът. По думите й с 50% повече са средства по програма „Зелена София”. Заложени са средства за строителство на стойност 12 милиона лева на нови детски градини, а 5,6 млн. лева са средствата, които бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ, като строителството на тези градини продължава и тази година.

Получих предложения на Синята коалиция, като повече от тези предложения вече се изпълняват. Половин милион лева са заложени за видеонаблюдение, изграждане на електрона община с електронен портал, залагаме средства за електронен регистър, каза още Фандъкова. Тя посочи, че и по отношение на минералните извори също са заложени средства. Относно предложенията на общинските съветници от БСП – за много от тях има вече заложени средства. Има предложение за ремонт на вътрешни квартални улици в размер на 2 милиона лева. Заложили сме с 71 млн. лева за ремонт на вътрешни квартални улици, каза още Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика