"Гардиън": България: гнила политика, гнили домати

531
"Гардиън": България: гнила политика, гнили домати

На 14 ноември Николай Колев, български поет с толстойска брада, писа до шестте водещи институции в своята страна с планове да замеря с домати всяка от тях, пише вестник "Гардиън".

"Всички вие ръководите институции, които са директно отговорни за състоянието на страната в последните години. Не мога да стоя повече заложник на надеждата и добрите маниери", заяви Колев.

Първият му домат бе хвърлен по парламента, а в резултат на това се появиха 40 полицаи и го арестуваха. Демонстрации срещу корупцията, които социалните мрежи нарекоха "доматена революция" бяха проведени през последния уикенд. Не изглежда да има много полза от доматена революция. Но г-н Колев има право.

Според "Transparency International", България е изпреварила Гърция като най-корумпираната държава в Европейския съюз, а Центърът за проучване на демокрацията в София отчита даването на 150 000 подкупа от българи всеки месец.

"Уикилийкс" разкрива как организираната престъпност не се ограничила само с подкупите, а с директно участие в избирането на властта. Премиерът Бойко Борисов, бивш пожарникар и бодигард с черен колан по карате, водеше кампанията си с обещанието за борба с корупцията, но три години след влизането му във власт, той все още не е доказал, че е достатъчно твърд, за да действа.

София има малко дългове и националната икономика е стабилна. Но предвид глобалната икономическа криза, една трета от домакинствата се лишават от елементарни услуги и основни храни. Осем процента пък пропускат да се хранят, според Световната банка. Основният факт на българския живот остава скалъпеният преход след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабежи, за които вина носят местните елити и Вашингтон.

Днешният посетител на София забелязва малко, като оставим настрана моловете, които се строят за обществеността. Българите, които са живели по времето на комунизма, изразяват носталгията си за него на всяко гласуване. Стотици хиляди от децата им пък просто емигрират, намалявайки населението, но подпомагат семействата си с парични преводи.

Земя, която е имала уникална култура преди по-голямата част от Европа изобщо да остави някоя следа, както и създателка на кирилицата, не трябва да бъде подценявана. Българите са прави да погледнат към Европа, защото съдбата на държавата им зависи от европейските проекти и това дали може да бъде изтъкана европейска демократична култура. Това и още няколко домата вероятно. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика