Генерал-майор Димитър Петров официално стана командир на ВВС

4911
Генерал-майор Димитър Петров официално стана командир на ВВС
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир на Военновъздушните сили“ се проведе в Министерството на отбраната. В присъствието на личния състав на командването на ВВС генерал-майор Димитър Петров, досегашен командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, прие длъжността „командир на Военновъздушните сили“ от генерал-лейтенант Цанко Стойков - досегашен командир на ВВС и вече назначен за заместник-началник на отбраната, съобщи БГНЕС.

„Благодаря на генерал-лейтенант Цанко Стойков за свършената работа във Военновъздушните ни сили, за неговите лидерски качества и личния му ангажимент към водещия приоритет – придобиването на Ф-16 и обновяването на изтребителната ни авиация. Пред генерал-майор Димитър Петров, който като командир на 3-та авиобаза свърши много за поддържането на необходимите способности на ВВС и за подготовката за приемането на новия тип боен самолет, вече ще има друг, много по-широк и по-сложен хоризонт. Той ще може да разчита на подкрепата на ръководството и на целия екип на Щаба на отбраната“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето обръщение към новоназначените висши офицери и им пожела успех.

Американските екипажи на F-16 кацнаха на летище Граф Игнатиево

Шест самолета F-16 от състава на 31-во изтребително крило на американските Военновъздушни сили в Европа осъществиха днес успешно пребаз...

„Моите усилия като заместник-началник на отбраната ще обхванат модернизационните проекти не само на Военновъздушните сили, но и на Сухопътните войски и Военноморските сили. Целта е всеки един компонент съвместно с останалите да увеличи своите бойни способности“, заяви генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Новоназначеният командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че в своята работа ще следва два основни приоритета. Единият е свързан с придобиването на новия тип боен самолет и със създаването на необходимите условия да бъде пълноценно, продължително и ефективно експлоатиран. „До въвеждането в експлоатация на новите Ф-16 усилията ще бъдат насочени и към поддържането и развиването на способностите на ВВС с наличната авиационна техника, така че военната ни авиация да може да изпълнява в пълен обем задачите си към страната и съюзниците“, отбеляза генерал-майор Димитър Петров.

На церемонията присъстваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Министерството на отбраната и Българската армия.

Пред журналисти адмирал Емил Ефтимов отговори на въпроси, свързани с посещението на българската делегация, водена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ, което приключи вчера. „В „Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ в областта на отбраната“ са очертани общи направления за бъдещата съвместна работа, а не конкретни проекти. Двете страни поемат ангажимента да работят за модернизацията на отбранителните способности на Българската армия“, разясни началникът на отбраната.

Каракачанов: МиГ-29 са без алтернатива, докато не вземем още 8 F-16

„В случай на забавяне на втория етап от проекта за придобиване на още 8 самолета F-16 в периода 2025 – 2026 г., то използва...

На въпрос за новите изтребители за ВВС адмирал Ефтимов посочи, че са обсъдени възможностите за реализирането и на втория етап от проекта - придобиването на още 8 самолета Ф-16 на разсрочено плащане. Той припомни, че решението на парламента покрива придобиването на пълна ескадрила от 16 бойни самолета.

По време на разговорите в САЩ не е разисквано допълнително разполагане на американски сили у нас, категоричен беше началникът на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика