Георги Гьоков, БСП: Акцията на Бойко Борисов за ваксините е див популизъм и кризисен ПР

2422
Георги Гьоков, БСП: Акцията на Бойко Борисов за ваксините е див популизъм и кризисен ПР
Снимка: БСП

Не подлагам на съмнение и не оспорвам необходимостта от спешното придобиване на ваксини срещу COVID-19. Тази спешност обаче бе моментално осребрена от страна на правителството с послушната помощ на здравните власти. Правителството реши България, наред с останалите държави членки на ЕС, да стане донор в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19 и да участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес по придобиване на ваксини. Това написа във Facebook водачът на листата на БСП в 27 МИР - Стара Загора Георги Гьоков

България плати сума, надхвърляща половин милиард лева в рамките на общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19. Срещу тези пари трябва да получим 12-13 милиона ваксини.

Георги Гьоков, БСП: Ако не почнем да решаваме задачите в социалната политика, ще се затрием за 50-тина години

Георги Гьоков е водач на листата на БСП за 45-тия парламент в Стара Загора. Той е депутат и в парламента, чийто мандат изтича в края на...

Много хора ще кажат, че това е нормално, други - че не е. Смятам, че подходът за придобиване на ваксини от страна на българската държава трябваше да е друг.

Провалената ваксинацията класира Борисов като най-слабият премиер в Европа, заради невъзможността му да управлява здравната криза.

Акцията на премиера Бойко Борисов може да се определи като див популизъм и имитация на кризисен ПР.

В края на миналата година зададох на министъра на здравеопазването въпроси:

-Обсъждани ли са в рамките на българското правителство и българските здравни власти и извън тях, възможности да бъде създадена българска ваксина против Covid-19?

Защо Сачева не е в НС при обсъждане на Кодекса за социално осигуряване, пита Гьоков

Недоумявам защо при разглеждането на Кодекса за социално осигуряване няма представител на вносителя, тук трябваше да бъде най-малкото м...

-Водени ли са преговори от страна на българското правителство и българските здравни власти (в т.ч. и с останалите държави членки на ЕС), български научни колективи (или БАН) да бъдат целево финансирани от инициирания от Европейската комисия фонд за борба с Covid-19?

-Защо българското правителство не подпомага целенасочено българска научна институция да създаде български продукт в борбата срещу коронавируса?

-На фона на огромните средства, които ще се похарчат, разходите за ваксините и в добавка към тях на останалите разходи за логистика и за съхранение, които се предвижда да надхвърлят половин милиард лева, можем ли да очакваме промени в позицията на българското правителство и на българските здравни власти по отношение финансово подпомагане за българска разработка?! Това би било оправдано от всякоя гледна точка, вкл. и морална.

Въпросите ми, разбира се, останаха без логични и мотивирани отговори. Като гледам как правителството се провали с управлението на здравната криза и как Борисов се оказа неспособен да се справи с ваксинацията (наистина сме последни в Европа по договорени ваксини и процент ваксинирани, първи по смъртност). Как се правим на интересни и не започваме преговори за руски и китайски ваксини, разбирам, че съм бил прав да искам друг подход при придобиване на ваксини.

От пресцентъра на БАН научавам, че е представена разработката на българската ваксина срещу Covid-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по космическа технология и много други разработки. Т.е. нашите учени от БАН се справят въпреки държавата и отношението на управляващите към българската наука.

Корнелия Нинова: Ще освободим фирмите от рекета, на който са подложени

"Ще освободим българските фирми от рекета, на който са подложени, при спечелване на изборите. Никой няма повече да ги изнудва да подкре...

Гордея се, че по мое предложение и с единодушно решение, Парламентарната група на „БСП за България“, още през март миналата година направи дарение на БАН (за науката и бъдещето) с увереност в капацитета и възможностите на българските учени за търсене и намиране на лекарство срещу коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика