Георги Панайотов: НАТО не се готви за война

2534
Георги Панайотов: НАТО не се готви за война
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов бе категоричен, че НАТО не се готви за война, но ние като държава не трябва да правим никакви компромиси по отношение на сигурността. 

Панайотов обясни пред БНТ, че на срещата на съвета на сигурност в ООН се казало високо и ясно каква е ситуацията в Украйна. Нищо ново не се казало, като интересното е, че предложението на САЩ било подложено на гласуване от Руската федерация. От страна на държави-членки на Съвета на сигурност в ОНН било подчертано, че има напрежение на границата на Русия и Украйна и е възможно да се случи нещо лошо, поясни Панайотов.

Надежда Нейнски: България не е партньор, a част от НАТО

България не е партньор на НАТО, страната ни е част от НАТО. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски. Тя коментира, че за раз...

Според бившия военен министър е настъпил моментът, в който трябва да се направят решителни крачки. Не можем да бъдем на 100% сигурни какво ще се случи, но предпоставки за това има, коментира Панайотов и добави, че ценностната система на НАТО и ЕС е да има свобода, просперитет, върховенство на закона и да се спазват правата на човека.

„Българският батальон е в численост 1 300 човека. С такава сила ли ще застрашим някого, това е смешно“, запита Георги Панайотов.

Според него нито едно решение в НАТО не може да бъде взето без България. Ние сме равнопоставени и по този начин ни третират, но тук в България се говорят обратните неща, които не са верни, каза бившият военен министър.

Той настоя да се модернизира българската армия и нека хората да не се заблуждават, че свободата и демокрацията, която имаме, е нещо дадено и може да си остане у нас. Много бързо може да се промени това нещо и трябва да бъдем готови да си го запазим, категоричен е бившият министър на отбраната.

Керемедчиев: Струпаните руски сили по границата не са достатъчни за реални военни действия

Има икономически лостове, които да възпрат Русия да нахлуе в Украйна. Това заяви в bTV Новините бившият заместник-министър на външните ...

По отношение на готовността на България да охранява военновъздушното пространство на Република Северна Македония, Георги Панайотов отбеляза, че в момента, ако има възможност да се охранява въздушното пространство на Северна Македония, трябва да се подсигури с необходимите изтребители. Когато дойдат изтребителите Ф-16 тогава ще стане много по-лесно, очаква Панайотов. 

Във връзка с бюджета за отбрана, Панайотов посочи, че бюджетът никога не е достатъчен. Модернизацията на въоръжените сили на другите държави вървят по-бързо, защото се дават повече средства. Трябва да се дадат повече средства за отбраната, защото върху отбраната се крепи държавността, настоя Георги Панайотов.

Като бъдещ посланик в САЩ Георги Панайотов иска да има повече България в Америка, да направи така, че да се вземе най-доброто от САЩ и да се заздравят отношенията между двете държави. Като най-доброто, което може да се вземе от САЩ за България, Панайотов открои технологиите. 

Още: Байдън: Русия ще си плати, ако нападне Украйна

Служебният министър на отбраната става посланик в САЩ

Служебният военен министър Георги Панайотов става новият български посланик в САЩ. Това става ясно от Информационната система за правна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика