ГЕРБ хем иска по-къса кампания, хем "експериментално електронно гласуване"

1912
ГЕРБ хем иска по-къса кампания, хем "експериментално електронно гласуване"
Снимка: БГНЕС

Предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Това са част от предложенията, които депутати от ГЕРБ правят за изменение на Изборния кодекс. Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Сред вносителите е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който традиционно оглавява щаба на управляващата партия. “Прекалено дългата кампания води до апатия и вместо да мотивира избирателите да гласуват само може да ги отврати от острата политическа дискусия един месец преди изборите”, мотивират предложението си вносителите от ГЕРБ, които смятат, че 30-дневната кампания води до апатия и умора сред избирателите. Дават се примери, че предизборната кампания във Франция е две седмици, а в Чехия - 16 дни.

Партията на Кунева предложи задължителна активна регистрация за избори

Народните представители от партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“ внесоха в деловодството на парламен...

Предлага се занапред изборните секции да отварят в 07:00 часа и да затварят в 20:00 часа, т.е. с един час по-късно.

При провеждането на избори до 2018 година се създава възможност за експериментално електронно гласуване по интернет. Изрично се предвижда, че резултатите от гласуването по интернет не се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите, както и че след провеждането на гласуването ЦИК обобщава резултатите и извършва анализ на гласуването по интернет. Желаещите да гласуват по интернет, ще трябва да го заявят предварително, пише още в законопроекта.

От ГЕРБ предлагат и създаването на отделен, 32-ри избирателен район “Чужбина”, “за да може избирателите извън страната да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции”.

Заради решения на Европейския съд за правата на човека, се прави предложение право да гласуват да имат и затворниците, с изключение на осъдените на тежки престъпления. Избирателни права ще имат и лица, които са поставени под ограничено запрещение.

Бареков е имал най-скъпата кампания за евроизборите

Евродепутатът Николай Бареков, чиято партия ББЦ участваше на изборите за български представители в ЕП на 25 май 2014 г. в коалиция с ВМ...

Вносителите на предложенията за промени на Изборния кодекс подчертават, че идеите им са продиктувани от Доклад на ЦИК за проведените през 2014 г. избори, както и препоръки на Венецианската комисия и ОССЕ и Групата държави срещу корупцията – ГРЕКО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика