Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ: Не 4 млрд. лв., а 1 млрд. лв. са изплатени на бизнеса като компенсации за тока

20 май 2022, 10:28 часа • 1529 прочитания

Не 4 млрд. лв., а 1 млрд. са изплатени на бизнеса като компенсации за тока. На това обърнаха внимание от ГЕРБ по време на брифинг в Народното събрание. 

"Хората се чудят защо обедняват всеки ден. Те не са дали компенсации на бизнеса. Дали са едва 1.1 млрд., а се хвалят, че са дали 4 млрд. лв. Ако бяха дали 4 млрд. лв. инфлацията нямаше да е толкова висока. Не мога да си обясня дали Кирил Петков лъже нарочно или някой него го подвежда", посочи Делян Добрев от ГЕРБ.

"Ако по бюджета са изхарчени 4 млрд., бизнесът е получил 1 млрд., къде са другите 3 млрд. лв.", попита Добрев.

Добрев обърна внимание, че за пръв път от 20 години насам не се знае какви заявления са заявили ЕРП-ата. "За първи път тази година два месеца не знаем какви увеличения са поискали ЕРП-ата. Опитахме се да поискаме тази информация в Комисия по енергетика, мнозинството гласува да не ни се предостави тази информация", каза още Добрев.

Депутатът Александър Ненков заяви, че държавата самодоволно се е похвалила, че България е била държавата, която най-много пари е отделила за компенсация за овладяване на цените на електроенергията.

"Отговорът, който ние днес получихме, ясно показва, че всъщност истината се разминава много сериозно с думите на г-н Петков", каза Ненков. По думите му става въпрос за около 1 млрд. и 10 млн., които са отишли за индустрията и около 250 млн. лв. в полза на ЕРП-ата. Според него думите на Петков започват да имат все по-малко значение. "България се намира в тежка инфлационна среда не защото някой ни е виновен. Може да сравните каква е инфлацията в Европа - 7 %, а в България надхвърля 14.5 %. Причините са някъде другаде. Ние предлагахме тези компенсации, когато се виждаше, че цената на ел. енергията отива нагоре. Тогава не го направиха", каза Ненков. Според него това е всъщност причината , а не война или някаква световна конспирация.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес