Германски депутат: Системата в България е пропита от корупция

8419
Германски депутат: Системата в България е пропита от корупция
Снимка: БГНЕС

Борисов се опитва да запази властта си, приближени нему олигарси контролират медиите, а съдебната система е подчинена на неговите интереси. Така той обезличава демократичните институции, казва германски депутат за Deutsche Welle.

"Най-големият проблем в България е корупцията и пълзящото премахване на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време изглежда, че си сътрудничи с корумпирани олигарси.

Елена Гунчева: Борисов командва парламента с смс-и

Държавата се срутва пред очите ни, а демокрацията стана като Йети - всички са чували за нея, но пък никой не я е виждал реално и на пра...

Според медиите, съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов. В една правова държава такова нещо е недопустимо."

С тези думи германският депутат Клаус Ернст описва настоящата ситуация в България. Ерност е посещавал страната ни и редовно следи събитията в нея – чрез медиите и чрез свои неофициални контакти. Той е заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния в Бундестага.

Ернст подкрепя протестите и желанието за промяна, но е наясно, че борбата с корупцията ще бъде дълга и трудна. "Със сигурност трябва да се използва възможността за ново начало, която дават едни нови избори. След толкова много години, прекарани в "системата Борисов", хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината.

Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система. За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост, както и  подкрепа от страна на ЕС", посочва той.

Според народния представител управляващите в България пренебрегват демокрацията и правовата държава. "Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол. Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите", убеден е Ернст.

Елена Йончева пред чуждо издание: България се превърна в мафиотска държава

Във всички държави има някаква степен на корупция, но България се превърна в мафиотска държава. Това казва евродепутатът от групата на ...

Но много от българите са на различно мнение: "За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: хиляди излязоха на улицата в подкрепа на демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания".

Депутатът от Бундестага призовава ЕС да подкрепи този процес. "Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите", съветва той.

Клаус Ернст подкрепя парите от еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона, а мониторингът за България да остане.

"Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната.

Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно", препоръчва той.

Според Кадиев, само спиране на корупцията ще ни спаси от икономически крах - т.е. оставка на Борисов

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев направи връзка между оставката на правителството и това българската икономика да намери резерви, з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика