Гьокче: Турското правителство не подпомага български партии, точка по въпроса

3335
Гьокче: Турското правителство не подпомага български партии, точка по въпроса
Снимка: БГНЕС

Турското правителство не подпомага български партии. Точка по въпроса.

Това заяви Н. Пр. посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Той даде специална пресконференция по повод годишнината от неуспешния опит за преврат в южната ни съседка, предаде БГНЕС.

Сюлейман Гьокче: България нарушава правилата на дипломацията

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче подложи на остра критика отношението на България към страната му след двойния атентат в Иста...

Не виждам връзка между проваления опит за преврат с този въпрос, подчерта Гьокче, след въпрос по повод интервю на президента Ердоган пред албанска ТВ дали има партия в България, която получава подкрепа от турското правителство.

Преди година преживяхме една ужасяваща ситуация, вие сте запознати с нея. Това не беше военен преврат, а една добре организирана тайна организация от терористичен характер, която дълбоко е проникнала в държавните институции на Турция - включително във военните структура, в полицията, в съдебната система, в медиите и др. Погрешно е това да се охарактеризира като военен преврат, повтори Гьокче. В противовес на това, което описваше пресата, не беше преврат насочен към правителството или към президента Ердоган. Те бяха мишена, но не бяха единствената, заяви посланикът.

През тази съдбоносна нощ се случиха редица неща. Сега вече ретроспективно знаем много повече, продължи Гьокче. Този опит за преврат беше пуч, организиран от хунта, подчерта посланикът. Ние сега знаем, че Фехтуллах Гюлен със своята организация извърши това деяние, каза Гьокче. Разполагаме със записи от камери, в които цивилни лица дават заповеди на военни, те са разполагали със собствена структура, която наричаме паралелна. Представете си цивилен да дава заповеди на генерал във военна база на военна авиация. Ние разполагаме с показания и със записи от камери, които сме събрали през последната година. По своя характер това деяние е целяло да потъпче конституционния ред в страната. Президентът на Република Турция, както и правителството са били мишена, сградата на парламента- също. В тази нощ 90 депутата се втурнаха в сградата на парламента, за да го защитят от тези метежници и бяха представители на всички партии, подчерта Гьокче. За първи път в историята на нашата страна сградата на парламента ни бе обект на посегателство. Но това не беше всичко- засегнати бяха сателитните центрове за комуникация, както и военни подразделения, полицейски управления, беше извършена засада и нахлуване във фондовата борса, управление на пощите, централната ТВ, някои частни ТВ канали и др.

В България и други страни е модерно да се подхвърлят съмнения, но тези медии бяха от различен спектър, всичко беше удавено в кръв - 250 души загинаха, уточни Гьокче. Това бяха мъже и жени, най-младия на 15 г., най-възрастния на 64 г. Те се втурнаха на улицата, за да защитят страната от преврата и така жертваха своя живот. Загубиха живота си и много полицаи и военни, добави посланикът. Говоря за тези, които защитаваха страната си. 363 деца останаха сираци, а 220 души бяха тежко ранени или осакатени, посочи Гьокче. Това беше трагедия без прецедент и нейните мащаби вече са много добре документирани. Ние вече знаем кой стои зад това - организацията на Фехтуллах Гюлен. Те имат свои организации в 150 държави, включително и в България, каза посланикът. Ние знаем как те работят, наричат себе си „златното поколение”. Има култ към личността на лидера и това е част от доказателствата, с които разполагаме и се случва в 21 век. За да се справим с тази заплаха веднага след събитията в страната беше въведено извънредно положение с решение на парламента, продължи посланикът. Чуха се много критики по отношение спазването на човешките права и демокрацията в страната - мога да отговоря на такива въпроси. Но е важно да се разбере - колко са ужасяващи мащабите на това деяние. Нашата страна бе атакувана и това се случва на фона на нашата постоянна борба срещу ПКК и ДАЕШ, отбеляза Гьокче.

За тази година след преврата се води разследване срещу близо 169 хил. души, от тях - около 50 хил. бяха задържани, арестувани и срещу тях започва съдебно производство. Тези съдебни производства вече са започнали, но при такива огромни мащаби подготовката отнема известно време. Останалите бяха освободени, защото се сметна, че срещу тях няма доказателства. Над 30 хил. държавни служители са върнати на работа. Броят на ангажираните с това деяние военни е около 7600, които са част от споменатите 50 хил. А броят на полицейските служители, срещу които се води разследване са около 8 хил. души. Останалите са от различни сфери.

Турският посланик в България: Превратът не беше нагласен, не беше и само срещу Ердоган

Превратът отпреди година беше опит за преврат срещу конституционната демокрация в Турция. Това заяви турският посланик в България Сюлей...

Независимо от съобщенията на медиите за стотици хиляди арестувани - това изобщо не е вярно. Има над 1000 съдебни дела и предприемаме всички мерки, за да разгромим тази заплаха. За международното отражение на това и защитата на човешките права – Венецианската комисия потвърди, че държавата Турция има права да предприеме тези мерки, за да се справи със заплахата. Тази задача изисква много специални усилия, подчерта Гьокче. Създадена е анкетна комисия, която вече работи, за да разглежда жалби за неправомерно уволнение и задържане. Те ще могат да се подават до средата на месец септември т.г. и законът изисква всяка жалба да бъде разгледана в рамките на 2 седмици. До този момент около 300 институции, които бяха затворени, сега отново работят, заяви Гьокче.

Решени сме да укрепим демократизма, ще се борим с враговете на демокрацията с още повече демокрация. Фехтуллистката терористична организация няма мирни ислямски цели, както и нейния създател - също. Но тази организация има своите последователи, тя е глобална организация за власт със свое лоби, фирми, училища и медии. И тя работи включително и в България, подчерта Гьокче. Това може да се случи включително и във вашата страна, затова трябва да бъдете достатъчно бдителни, отбеляза Гьокче в изложението си пред медиите.

Турция преживява труден период, разбира се, че извънредното положение няма да трае вечно. Президентът Ердоган направи заявление по този въпрос преди дни, каза Гьокче. Ние видяхме при този опит за превземане на държавата до какви последици може да доведе, посочи той. Но демонстрирахме рефлекс за запазване на демокрацията и на националната сигурност, подчерта посланикът.

Извънредното положение по определение е извънредно, отговори той на въпрос на медия. И тъй като това решение се взема от турските власти аз не мога да кажа колко ще продължи то, но смятам, че ще бъде отменено в не много далечно бъдеще и в никакъв случай няма да отнеме години. Но обстоятелствата трябва да позволят това, добави той. Организацията на Фехтуллах Гюлен е с идеология, която се развива тайно въз основа на гледната точка на едно лице, с религиозни уклони, но няма изискване учениците им да са от една религия, поясни Гьокче в отговор на втори въпрос. Знаем, че в някои страни те са изключително силни и това не е непременно България и са в състояние да оказват икономически и политически контрол, продължи той. Много от завършилите ученици заемат политически постове, някои от тях - дори и министерски, може да има и министър-председатели даже, посочи Гьокче.

На въпрос за искането на турските власти за екстрадицията на Гюлен и неуспехът това да се случи посланикът заяви, че официалните постъпки за това са направени пред американските власти и в тази връзка са изпратени 85 кашона, пълни с документи и доказателства.

Отново - Турция щяла да купи два ракетни комплекса C-400 от Русия

Турция е готова да плати 2,5 млрд долара за доставка на руски зенитни ракетни системи С-400, съобщи Bloomberg, позовавайки се на аноним...

Отговорът, който получихме е следният: този въпрос се разследва, посочи Гьокче. В САЩ тази организация разполага с над 300 училища, имат и университети, такива има и в балканските страни, без България. Има и бизнес отношения - Гюлен живее в Пенсилвания, знае се точният адрес, те имаха банки, може да се напише екшън роман по тази тема, заяви Гьокче. Ние очакваме с търпение, добави той. Има връзка неговата /на Гюлен - бел.а./ организация с ПКК, потвърди посланикът.

С тероризма шега не бива - ако днес толерирате един терорист, утре или вдругиден той може да се обърне срещу вас, заяви Гьокче и продължи: Запознати сме с темата за чуждестранните бойци, Турция до днес забрани влизането в страната на около 53 хил. чуждестранни бойци, почти всички те са граждани на страни-членки на ЕС, а близо 6 хил. души заловихме в Турция и ги депортирахме, сред тях са атентаторите от Брюксел и Санкт Петербург, припомни Гьокче. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика