И президентското вето не отказа депутатите да променят НПК, ще могат да ни отказват обаждане при арест

3079
И президентското вето не отказа депутатите да променят НПК, ще могат да ни отказват обаждане при арест
Снимка: iStock/Guliver

Народното събрание преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс и повторно гласува спорните текстове, даващи възможност за отлагане с до 48 часа на уведомяването при арест. Остава и възможността задържани деца да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа при арест и преценка на прокуратурата и съда.

Текстовете бяха повторно приети с гласовете на 137 народни представители, а 43 гласуваха „против“. Подкрепа за мотивите на президентското вето дойде единствено от парламентарната група на БСП.

На ниво комисия: ГЕРБ не послуша и професор - тайните арести остават

С 10 гласа "за", 6 "против" и нито един въздържал парламентарната правна комисия преодоля президентското вето относно поправките в Нака...

Преди това ветото бе отхвърлено и от парламентарната правна комисия, като не се съобрази и с препоръките на експерта по конституционно право проф. Емилия Друмева.

Решение за отказ на правото на обаждане се взема от прокурора на досъдебното производство, който се произнася с мотивирано постановление. Постановлението подлежи на обжалване от обвиняемия или от неговия защитник пред съответния първоинстанционен съд. При съдебно позволение или ако няма обжалване пред съда, прокурорът ще има право да не позволи осъществяването на всяко обаждане, за което има основание, че може да бъде до евентуален съучастник.

Този текст развързва ръцете за репресия. Защото това означава, че задържан може да иска да се обади на майка си, на приятел, на жената или мъжа, с който живее, и да му бъде отказано. Текстът категорично дава възможност на органите на досъдебното производство да откажат на задържаните контакт с всеки, посочен от тях. Не е конкретизирано и колко пъти може да има такъв отказ и за колко души. Освен това отказът може да се аргументира с понятия като "неотложна необходимост".

"Текстовете представят българите като граждани второ качество", алармира червеният депутат Димитър Стоянов на ниво комисия. "Когато задържаното лице е чужденец, веднага се уведомяват съответните консулски служби, но ако е българин не се уведомят неговите родители, а те биха могли да му осигурят качествен адвокат, поясни депутатът. Според него 48-часовото задържане, респeктивно 24-часовото за непълнолетните, говори за неспособността на правоохранителните органи да се справят с качественото разкриване на престъпления. Това е срок, в който да се преодолее защитата на задържания, за да си признае", заподозря Стоянов. Той е категоричен, че текстовете нарушават човешките права. "Никой не може да даде гаранции какво ще се случи със задържания в тези 48 или 24 часа", изтъкна още Стоянов.

Според държавата, ако детето ти го няма, трябва да се сетиш да провериш арестувано ли е

Блокираната засега с вето от президента поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, която минава през задния вход (преходните и заключи...

„Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага“, написа в мотивите си държавният глава по отношение на разпоредбата. В тях президентът изрази подкрепа за усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя.

Според президента, без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило.

Ветото върху промените в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс е дванадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика