Имунитетът спаси Иван Гешев от делото на Баневи срещу него

3111
Имунитетът спаси Иван Гешев от делото на Баневи срещу него
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му, имат доживотен имунитет за всичко, което кажат в качеството си на прокурори. Така накратко могат да се обобщят мотивите, с които съдия Даниела Христова от Софийския градски градски съд прекратява делото за 60 000 лв. обезщетение, заведено срещу ръководството на държавното обвинение от Николай и Евгения Баневи, пише в. "Сега".

Семейството заведе дело за морални вреди срещу Гешев и петимата му заместници заради тяхното писмо до 67 европейски институции, в което наред, че се оплакват от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". Според тях и като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

Иван Гешев: Ние сме последният страж на законността

Ние сме една от последните институции, които са стабилни в момента, последната преграда между гражданите и престъпността и беззаконието...

"Подписването на изявления, изходящи от административни ръководители на органи на съдебна власт са служебни действия независимо, че имат писмена форма", обяснява съдията. И допълва, че подписването на въпросното писмо до европейските институции е било в кръга на професионалната компетентност на Гешев, Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов. Официалните кореспонденции на тези лица, в това им качество, представляват служебно действие за което Конституцията изрично и императивно ги освобождава от гражданска отговорност, допълва съдът.

"Няма спор в правната теория, че функционалния имунитет е до живот. Отговорността за противоправни действия и противоправни актове на магистрати може тежи само върху държавата", посочва още съдия Христова и допълва, че претенциите за непозволено увреждане в такива случаи трябва да се отправят към държавата.

Освен че делото им е прекратено, Баневи са и осъдени да платят 14 031 лв. разноски на адвоката на прокурорите - Александър Машев. Той е съпруг на зам.-главната прокурорка Даниела Машева и е оказал на шестимата обвинители безплатна адвокатска помощ, се вижда от съдебното определение. Съдът изчислява дължимото по наредбата за минималните адвокатски хонорари. Тъй като искът е за 60 000 лв., минималният хонорар е 2338.50 лв. Макар и искът да е за солидарно плащане от шестимата на тези 60 000 лв., за всеки от тях е присъден минималният хонорар, т.е. общо 14 031 лв. Това повелява наредбата за адвокатските хонорари, коментираха съдии пред "Сега".

Адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи по казуса, вече е обжалвал прекратяването. Той оспорва определението на СГС и твърди, че е неправилно, защото страда от тежки и неотстраними логически, правни и етични пороци. В жалбата се сочи, че съдия Христова е командирована в градския съд от Окръжния съд във Варна, но по делото няма данни как е определена като съдия по делото на Баневи.

Знаково дело, с което Гешев се хвали, удари на камък

За пореден път знаково дело, с което главния прокурор Иван Гешев особено се гордееше, докато отговаряше пряко за спецпрокуратурата, кат...

Според жалбата решаващите изводи на СГС не са базирани на правни норми, нито на съдебна практика, а мотивите на съдията са лаконични и декларативни. Защитата на Баневи твърди още, че определението на градския съд е отказ от правосъдие. Защото към наказателноправната неотговорност и недосегаемост на главния прокурор, установена и от Европейския съд по правата на човека през 2009 г. по делото "Колеви срещу България", съдът е добавил и освобождаване от гражданска отговорност за вреди. "Чрез този конституционен погром главният прокурор на Република България, която, според чл. 4 от Конституцията е правова държава, е приравнен на монарх от Ранното средновековие от перспективата на юридическата му неприкосновеност и неотговорност за престъпления и за непозволено увреждане", се казва в жалбата.

Междувременно адвокат Минчо Спасов също е завел гражданско дело срещу Гешев и заместниците му заради писмото им до институциите, научи "Сега". "По сигнал, подаден в края на месец юли 2021 г. от бившия депутат Минчо Спасов (понастоящем адвокат) с твърдения за неистинност на дипломата за висше юридическо образование на главния прокурор Иван Гешев е била образувана проверка в Главна дирекция национална полиция (ГДНП). Самият Спасов беше задържан на 21.07.2020 г. за това че прекъсна електрозахранването на метрото в София и му бе повдигнато обвинение за хулиганство, за което му бе наложено административно наказание "глоба", се казва в писмото на прокурорите по адрес на Спасов.

Искът на Спасов е за 20 000 лв. и затова делото му е в Софийския районен съд.

ОЩЕ: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика