Искрен Арабаджиев: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с първия мандат

1994
Искрен Арабаджиев: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с първия мандат
Снимка: БГНЕС

„Този 6,4% дефицит още не сме го видели. Досега служебният кабинет ни плаши предизборно с големи дефицити и не сме видели никакъв проект на Закон за държавния бюджет. Прогнозно планирахме БВП на държавата по 181 милиарда, последната прогноза на МФ – 184 млрд. Ние казахме, че бюджетът на държавата е подценен като брутен вътрешен продукт и като приходи. Ако се запази този бюджет по 184 млрд. за т.г. ще има средства в държавата достатъчно – и за социална политика, и за дефицит от 3%”. Това заяви Искрен Арабаджиев, депутат от ПП-ДБ в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Едната манипулация, която се опитват да направят от Министерството на финансите, е дефицит на касова основа. Истинският дефицит, който трябва да се гледа, е на начислена основа”, каза Арабаджиев и обясни, че м.г. не е имало дефицит на касова основа. За тази година очакваме да финишираме с дефицит под 3%, каза депутатът.

Десислава Атанасова: Ако ПП-ДБ не ни подкрепят за първия мандат, ще предложим правителство на малцинството

Ако ПП-ДБ откажат коалиционно правителство и не желаят да споделят отговорността с ГЕРБ-СДС с първия мандат, то ГЕРБ-СДС имат друг вари...

Той поясни, че иска проверка дали са направени плащанията за пътните фирми, строили с липса на 1/3 от асфалта и дали има спад на събираемостта спрямо миналата година.

Относно проведените консултации с президента Румен Радев депутатът от ПП-ДБ заяви, че за него е странна логиката да се мисли какво ще се случи с втория мандат, след като още първият не е връчен. „ГЕРБ за втори път са неспособни да излъчат правителство и ние ще представим нашия план за действие. Все още не водим консултации с кого бихме съставили правителство. Ако отидем на още едни избори през юли, това показва неспособността на ГЕРБ да съставят правителство”, каза Арабаджиев.

„Ние правителство на ГЕРБ с първия мандат няма да подкрепим. Ако ГЕРБ желаеха да сме в еврозоната, да са го направили”, категоричен бе той. За мотивите на неговата коалиция, която няма да подкрепи кабинет от ГЕРБ, той обясни: „Борим се срещу политиката на феодализация, на струпване на ресурсите в няколко фирми, увеличаване на неравенството и заличаване на средната класа”. По думите му предложението за ротация на председателя на парламента е „отпушило процеса”.

„С ротацията и с уговорката, че едната партия държи три месеца председателя на парламента, а другата партия държи председателя на правната комисия, ние разделяме властта. Има взаимен контрол и сме сигурни, че важните законопроекти – и по плана за възстановяване, и за Еврозоната, и за Шенген, ще могат да бъдат придвижени в парламента. Освен тези 30 законопроекта, е важно да разгледаме и бюджета. Без бюджет в средата на годината общините няма да могат да разплащат с пари, независимо, че те са налични”, каза Арабаджиев.

Деница Сачева: Искаме да чуем от ПП каква отговорност биха поели за тегленето на нов дълг от 13 млрд. лева

„ГЕРБ-СДС изрази позицията и приоритетите си. Искаме да чуем повече за намеренията на „Продължаваме промяната – Демок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика