Иван Демерджиев: Имаме увереност, че ще се открият престъпления в енергетиката

3076
Иван Демерджиев: Имаме увереност, че ще се открият престъпления в енергетиката
Снимка: Actualno.com

"Аз лично съм разпоредил акциите, свързани с търговията с природен газ в момента. Проверяваме и сигнал на ГЕРБ. До момента МВР не бе работило по конкретния сигнал. Имаме увереност, че по някои от тези сигнали ще се открият престъпления. Вярвам, че има замесени и лица, които в някаква форма са участвали в управлението". Това заяви пред бТВ служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Във връзка с проведените днес действия от страна на ДАНС в енергийното министерство и „Булгаргаз”, Демерджиев заяви: „Не само акция на ДАНС има, аз самият съм разпоредил серия от проверки в енергетиката. Имаме конкретни сигнали за корупционни сигнали. БОП и Национална полиция работят. Някои престъпления са свързани с препродаване на ресурси, в някои от сигналите става дума и за посредници. В МВР се работи и по сигнала на ГЕРБ за фирма „МЕД”. Вярвам, че ще се открият престъпления, вярвам, че ще се открият престъпления от лица, участвали под една или друга форма в управлението на държавата”.

ГЕРБ срещу ПП: Продадена ли е енергетиката ни на Русия или е извършена подмяна на математиката?

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова и Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, който б...

Служебният министър направи уточнението, че под негово ръководство МВР работи по всички сигнали. "Работим по сигнали срещу представители на ГЕРБ, срещу представители на ДПС, срещу представители на ПП, срещу представители на БСП. Работим както „срещу”, така и по сигнали подадени „от” представители на изброените партии", каза Демерджиев.

По думите му, независимо дали резултатите ще дойдат преди или след изборите, МВР работи за задействане на наказателни процедури. „Не очаквайте медийни изяви за дискредитиране на някой преди изборите обаче”, заяви служебният министър.

"Понятието "мутри" използвам в най-широк смисъл, включително за лица на високи позиции, които си позволяват незаконни действия. Мутрите са различни от тези, които познавахме 90-те години. Не се изявяват толкова публично и видимо, но са замесени в обществени поръчки", това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

"В момента има пълен синхрон между институциите, което ме кара да бъда оптимист. Радостно е, че започнахме съвместна работа с прокуратурата по не малко производства. Прокуратурата беше изолирана по работата върху тежките престъпления, които отиваха в специализираната прокуратура", каза още той. 

Според министър Демерджиев премахването на специализираната прокуратура е било добра идея.

Гл. секретар на МВР: От началото на годината има над 86 000 предотвратени опита на мигранти да влязат у нас

От миналата година досега мигрантският натиск на южната ни граница се е увеличил пет пъти. От началото на годината имаме над 86 000 пре...

Във връзка с набезите на границата, Демерджиев бе категоричен: "Миграционният натиск е безпрецедентен. Нито веднъж досега не е имало такъв натиск да се пробие държавната граница, дори през 2014-2015 година".

"Мигрантският натиск е повече, но причините са изцяло обективни. Турция е подложена на огромен натиск по границите с Афганистан и Сирия, затова се засилва и напрежението по нашата граница. Проблемът е, че турската страна е концентрирала всичките си сили по своите граници. Не е имало такъв натиск досега", коментира министърът темата с мигрантите. 

"След като анализирахме причините, стигнахме до изводите, че трябва много интензивно да се работи с т.н. каналджии. В момента тече разследване, разплели сме доста от структурите. Установихме, че тези действия се случват с помощта на гранични полицаи. За да покажем всичко това, трябва да съберем още доказателства", каза той по въпроса с нелегалния трафик на мигранти и информацията, че има замесени полицаи. 

"Корумпираните гранични полицаи си затварят очите и пропускат определени коридори, по които да влязат бежанците. Разбира се, те получават и пари за това нещо. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към тези служители, защото те застрашават живота на колегите си и националната ни сигурност", заяви Демерджиев пред Би Ти Ви.

„Установи се неправомерно използване на бази на МВР от частни лица за тържества. Бяха предприетите действия. Някои от управителите на тези бази вече са сменени и на тяхно място има нови лица“, информира Демерджиев. Поправени са и камерите в тези почивни станции, за да могат да заснемат много ясно кой влиза вътре и с какви цели се използват станциите.

Борисов иска разследване на Кирил Петков за умисъл в "създаването на капана в енергетиката"

Надявам се Демерджиев да разпореди да разследва умисъла, по който държавата беше въведена в този капан. Той е свързан с много пари. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика