Иван Христанов: Предлагаха ми подкуп от 500 000 лв. на месец

11249
Иван Христанов: Предлагаха ми подкуп от 500 000 лв. на месец
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов заяви пред Нова телевизия, че му е бил предлаган подкуп от по 500 000 лв. на месец във връзка с контрола на ГКПП „Капитан Андреево”.

„Колеги от министерството, идвайки от името на други хора, на бивш политически лидер и министър, дойдоха и казаха, че има една документация - не искат договорът да бъде свалян. Те самите не знаеха за какво става въпрос. Искаха да не им падал договорът. Когато стана ясно, че това е за „Капитан Андреево” те изпаднаха в паника, защото вече беше ясно, че там казусът е сериозен. Предложиха ми 500 000 лв. на месец срещу това да оставим договора и да си затворим очите. Това обаче няма как да стане”, каза той.

Румен Петков: Ако Христанов не е сигнализирал навреме за предлаган подкуп, е тежък проблем, другият извод е, че сам си е поискал

"Зам.-министър Иван Христанов твърди, че му е предлаган рушвет от 500 000 лева на месец, за да остави на ГКПП Капитан Андреево частната...

По думите му скоро той не е получавал заплахи. „Нямаме нови заплахи и предложения по подкуп. По-интересното е, че всеки, който се завъртя около екипа, който сформирахме с проф. Даскалов, беше заплашван. Атаките срещу тях надвишаваха бруталността на тези срещу нас. Аз бях предупреден, че се намесвам и се конфронтирам с най-големия бос на БАБХ. Спрягат се няколко имена за това кой е той, но документите показват Размиг Чакърян. Това е човекът, който контролираше до началото на тази година лабораторията и целия пункт”, посочи Христанов.

Според него заплахите към Росен Костурков са били далеч по-агресивни. „При тях анонимен глас му каза „Внимавай какво говориш в интервюта, ако не искаш да не си спиш вкъщи”. Далеч по-пространни са били и към Бачийски, който отдели няколко дни, за да подпомогне реорганизирането на „Капитан Андреево”, коментира още той. И добави: На мен ми казаха, че се занимавам с най-големия бос, като ме питаха дали ще има мир или война. При всички заплахите минават през приятели, с изключение на проф. Даскалов”.

Запитан дали лично познава олигарси на прехода, той категорично отрече. „Цяла една администрация и преди това 10 години цяла една политическа класа е правила така, че този бизнес да работи за тях. Нашите усилия са и да привлечем сътрудничеството на германските митничари, които да дойдат тук. Ако зависи от нас, ще дойдат час по-скоро. Първата мисия ще бъде тук още в средата на юли”, посочи зам.-министърът на земеделието.

Запитан дали откакто държава пое изследванията на границата в свои ръце и откакто лабораторията вече е държавна дали се хващат повече пестициди на границата, той отговори: „Обемите стоки, които са пренасочени за връщане или унищожаване, са 5,6 пъти по-големи на среднодневна база отколкото за предходната 1 година преди 20 май. Това е за един месец”.

Заплашван министър: Предупреждаваха ме, че се занимавам с най-големите босове на БАБХ

“Предлагаха ми подкуп от по 500 хиляди на месец. Това започна малко след като на "Капитан Андреево" БАБХ пое контрола над вноса н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

"Сова Харис": В навечерието на евровота Йончева, Станишев и Джамбазки са с най-висок рейтинг

"Не били геймърски компютри, а компоти": Бившият главен секретар на МЕУ отговаря на Йоловски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика