Иван Христанов: С държавни пари са облагодетелствани трети лица, подадох два сигнала в ГДБОП

2790
Иван Христанов: С държавни пари са облагодетелствани трети лица, подадох два сигнала в ГДБОП
Снимка: Actualno.com

Два сигнала в ГДБОП в последния си работен ден като заместник-земеделски министър е подал Иван Христанов. Това съобщи самият той в социалната мрежа. Той разказва подробности пред „24 часа“.

Първият сигнал е за инсенераторите, в които се изгарят умрели животни. Според Христанов, при проверки не са открити съществени нарушения в тръжните процедури, но в замяна на това има очевидни такива в изпълнението. Нещо повече, „намираме очевидно създаване на предпоставки от отговорни органи на БАБХ, така да се разпишат процедурите, и да бъде, или по-скоро да не бъде осъществяван контролът, че конкретни изпълнители да се облагодетелстват“.

Иван Христанов: Лица от БАБХ са облагодетелствали частни оператори чрез инсинераторите

Днес е приключила проверка във връзка с т. нар. инсинератори. Тя е установила, че множество лица от БАБХ са облагодетелствали частни оп...

Примерите за такива нарушения били многобройни, казва Христанов. Например, животни не са били обезвреждани, т.е. изгаряни, но дейността е отчетена и държавата плаща за това, тъй като за животни, които на частни стопани, които умират, се полага специална държавна помощ, която се изплаща от ДФЗ. Установени били случаи, в които лекарите, които трябвало да отчитат реално изгаряне, не са били там и не са го правили. Само за пример- в област Благоевград при изгорени 198 животни, установяваме проблеми при 95, разказа Христанов.

Имало данни, че самата система за отчитане да не се намира в централното управление говорела за това, че замисълът е бил такъв. През април 2021 г. например, ДФЗ е написал писмо до БАБХ, в което настоява да се установят точните суми на злоупотребите и да се възстановяват сумите, от който не е последвало нищо.

Последните проверки от преди няколко месеца в отговор на подобно писмо от 2022 г., в 5 области установили още нарушения. Например, масово са инсенерирани крави по 700 кг., което всеки стопанин знае, че в стадо от 1000 крави, ако има 20 с такова тегло, ще бъде щастлив. Или крави с поредни номера например 222,23,24 умират едновременно, което е трудно да стане случайно. Установена били и много големи разлики между датата на смъртта и на инсенерирането. Имаме поне 20 000 животни за милиони килограми с повече от месец разлика между двете дати, сподели Христанов.

Вторият сигнал, подаден от него е за вноса на ваксини за син език. В нарочен доклад преди обществените поръчки от БАБХ се предлага новата поръчка да бъде силно намалена. Когато обаче тя се осъществява, пристига и е заплатена в пълния и обем, при това с много кратък, почти изтичащ срок на годност. 2,8 млн. лв. обаче са преведени. Така, няколко ръководители и създадена мрежа облагодетелстват трети лица, убеден е Христанов. Според него и при двата сигнала става дума за ясно различим финансов интерес.

Иван Христанов: Ако изпълним решението на ВАС, ще направим "Евролаб" монополист на границата

В момента "Евролаб" са на границата - но в обхвата на дейността, която им е разрешена - т.нар "лице, отговорно за товара. Във всички ос...

"Още вчера сам си подадох оставката, защото смятам, че този, който ме е назначил, трябва и да ме освободи, така че не съм уволнен от служебния министър", уточни Иван Христанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com