Иван Костов: Богатите арабски страни да поемат част от бежанците

13375
Иван Костов: Богатите арабски страни да поемат част от бежанците
Снимка: БГНЕС

Не е грешка, че не приехме бежанци от Косово по време на войната в Югославия. Хората трябваше да останат по-близо до родните си места. Това обяви в предаването „120 минути” на bTV бившият премиер, а в момента директор на Лаборатория за изследване на политическите рискове и кризи Иван Костов.

„Имаше риск да пренесем конфликта в България. В тази ситуация България се държа много достойно и в момента имаме уважението на всички косовари”, категоричен е Костов.

Иван Костов: Били сме в положението на Гърция през 97, страната се самоунищожава

През 1990 и през 1997 година и ние сме били така като Гърция... Гръцкият премиер Алексис Ципрас много късно разбра, че страната се само...

Той призна, че време на войната в Югославия, когато той беше премиер, е имало силен натиск да се приемат бежанци от Косово.

Европа е военно-политическо джудже

Континентът не бива да си позволява да започва конфликти, които няма да доведат до справедлив мир, смята бившият премиер. По мнението на Костов нито в Сирия, нито в Ирак е постигнат справедлив мир, защото в тези страни в момента има гражданска война. Причина за това пък били забравени политически уроци от войните в Европа.

Бившият лидер на ДСБ определи като грешка приетата от кабинета „Орешарски” стратегия, която предвиждаше България да приеме бежанци. Ние успяхме да обърнем тази стратегия и от 30 септември има стратегия за сдържане на мигрантския поток, обяви Костов.

По негова информация през последните години в България са влезли 45 хил. имигранти и това е сравнимо с бежанския поток към страната ни след Втората световна война. Разликата обаче, че тогава у нас са пристигали хора с подобен на нашия етнически произход.

Иван Костов: Изтеглил съм по-малко пари, отколкото съм вложил

"За всички е известно, дори и в парламента, че при прекратяване на договора изплащането на влога е задължително. Парите са гарантирани ...

В момента ситуацията е кризисна изисква нестандартен подход

Едва ли ще бъда разбран, ако откровено говоря за това, коментира още Иван Костов. По думите му ние българите не сме лоши хора, както пишат някои българи в медии в САЩ. Ние сме състрадателни хора, но в момента става въпрос за национална сигурност и трябва да бъде решен от гледна точка на сигурността, подчерта Костов.

Богатите арабски държави трябва да бъдат принудени да поемат част от бежанския поток, защото той е от араби, смята бившият премиер. Те не само, че не поемат отговорност за този проблем, но нахално предлагат пари на Европа за строителство на джамии, допълни той.

В България има картел на пазара на горивата

Той е наложен от „Лукойл”, обяви за пореден път директорът на Лабораторията за изследване на политическите рискове и кризи. В края на май лабораторията излезе с анализ, в който се твърди, че рафинерията е ощетила държавата с милиарди чрез манипулации с цените на горивата.

Иван Костов е имал депозит на преференциална лихва в КТБ

Иван Костов призна, че е имал депозит с преференциален лихвен процент в Корпоративна търговска банка за над 150 хиляди лева. В интервю...

Това лято премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на всички бензиностанции за манипулации, но тя не доведе до очаквания резултат.

„Картелът не е срещнал противодействие досега. Опити бяха проведени от правителството, от премиера Бойко Борисов. Реакцията беше много интересна – намаление на цените на горивата с десетина стотинки и замазване на проблема”, коментира Иван Костов.

Той посъветва Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се запознае с труда на нобелиста Жан Тирол, който е получил нобелова награда, защото е открил модел за установяване на господстващо положение на пазара.

„Лукойл” не ме съди, не сме ги обвинили, изразихме съмнения, каза в заключение Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика