Иван Костов: Трябва да подкрепим изконния, традиционния ислям у нас

3155
Иван Костов: Трябва да подкрепим изконния, традиционния ислям у нас
Снимка: БГНЕС

Безспорно, неоосманизмът е заплаха за България, носи рискове и страната ни би трябвало да предприеме мерки, за да предотвратява щетите от евентуални последствия.

Това заяви бившият премиер Иван Костов по време на семинар по темата за неоосманизма, организиран от Института по социология „Иван Хаджийски” и Лабораторията за риска, съобщи БГНЕС.

Според Иван Костов в България хората се отказват от исляма

Мюсюлманската религия у нас е политизирана и това се случва от 2002 година насам. Целта е общините да загубят собствеността върху техни...

Трябва да бъдат предприети допълнителни мерки у нас чрез изменение и допълнение на закона за вероизповеданията. Едновременно с това трябва да бъде променен и НК, който да дефинира много по-ясно престъпленията, извършени чрез злоупотреба с вярата на хората. По същия начин трябва да се постъпи с тероризма, каквато задача имат упълномощените органи у нас. А българските медии трябва да разграничават ясно толерантния, коректен ислям, българското мюсюлманско вероизповедание така, както се споделя от хората и радикалният. Защото радикализираните имами на места доведоха до разделение дори на джамиите, например. В едната се изповядва радикален ислям, а в другата - традиционен. Появиха се дори и такива понятия…

Ние трябва да подкрепим изконния, традиционния ислям у нас, който е помогнал да се изгради тази държава, бил е един позитивен елемент за нейното укрепване и преминаване през кризите.

Неоосманизмът е елемент от политическата стратегия на Партията за справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и на премиера проф. Ахмет Давутоглу, който дава името на цялата нова политика, поради обстоятелството, че ревизира основни фундаменти на кемалистката конституция по отношение на Османската империя. Това става преди всичко във вътрешен план, а след това се експонира и във външен. Говорим за най-видимата част, най-носещата характеристика на тази не съвсем нова политическа стратегия.

Нямам подробна представа по темата за бурките, която настойчиво се обсъжда по медиите. Не знам какво предизвиква този интерес. Но смятам, че на местата, където на хората трябва да се виждат лицата с оглед на сигурността, това е безусловно искане. Ако на такива места отивате, без да могат да ви разпознаят, впоследствие и камерите, това е недопустимо. Освен това, ако вие сте човек, който се занимава с предоставяне на обществени услуги, не можете да манифестирате друг вид, освен този, който ви повелява, примерно, училището, болницата и др. Няма как да се обличате както си искате - дрескодът трябва да е задължителен, защото той си има своя логика и основание. Въпросът фактически е уреден, не виждам причини за дискусия.

Костов: Не може Турция да се намесва толкова във вътрешния политически живот, защото е опасно

"Радикалният ислям е критично опасен за европейската цивилизация." Това заяви в предаването „120 минути” Иван Костов. Бъ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика